Tabutémák és politikusok az idei EU Táborban

Új helyszínen, a zeteváraljai Natur Air Parkban szervezi meg az idei, tizenharmadik EU Tábort a Magyar Ifjúsági Értekezlet, az RMDSZ Ügyvezető Elnöksége, valamint a Kós Károly Akadémia. A július 27–31. között zajló rendezvénysorozat mottója „A fiatalok Európája”.

A helyszínváltoztatás oka az, hogy a tábor szervezői ezáltal is támogatják a fiatal, feltörekvő vállalkozásokat, ez esetben Varga Ákosra, a zetelaki víztározó mellett található Natur Air Park tulajdonosára esett a választásuk.

A tábor minden téren a fiatalokat célozza meg, hiszen a előadások témái nekik, róluk szólnak. Az idei önkormányzati választásokat is a fiatalok szemszögéből értékelik ki: idén ugyanis 750 fiatal jelölt indult az RMDSZ színeiben, akik a MIÉRT tagjai vagy azok voltak. Ebből 12-en polgármesteri, 16-an megyei tanácsosi és 3-an megyei tanács alelnöki mandátumot szereztek, továbbá több százan a helyi önkormányzati testületek tagjai – tudtuk meg Balázsi Zsuzsannától, a főszervező MIÉRT kommunikációs referensétől.

A tavalyi nagy sikerre való tekintettel idén is érdekes témákkal várja az érdeklődőket a Tabusarok, amelyben olyan társadalmi témákat boncolgatnak. A meghívottak személyes történeteikből kiindulva taglalják a kényes témaköröket. Tavaly a melegek elfogadásáról, jogaikról, melegházasságról, a női egyenjogúságról, valamint a fogyatékosok jogairól tartottak nagy népszerűségnek örvendő előadásokat.

Csütörtökön Gombola András, szenvedélyfüggővé vált egykori magyarországi vívóbajnok, a Nem hagyhatom kint Istent című önéletrajzi kötet szerzője Hajléktalan voltam elnevezésű előadásában mesél az általa tapasztaltakról. András Lóránd roma származású táborigazgató Cigánykodás című előadásán a romakérdést boncolgatja pénteken. Szombaton pedig a modern kor szülte kirekesztő magatartások egyik formájáról a virtuális erőszakról tart előadást Juhász Anita magyarországi pszichológus.

Élménybeszámolót tart európai biciklis körútjáról Szabó Zoltán Kobra. Szó lesz továbbá Nagy-Britannia uniós tagságának megszűnéséről, a beszélgetést Orbán Balázs, a Századvég Alapítvány kutatója vezeti.

Az fiatal RMDSZ-es polgármesterekkel is lehetőségük lesz beszélgetni a táborlakóknak. Előadást tart továbbá Sógor Csaba és Winkler Gyula európai parlamenti képviselő. Demokrácia az EU-ban, régiók Európája vs Nemzetállamok Európája címmel zajlik majd ez a panelbeszélgetés.

Az előadások mellett természetesen szórakozásra is szánnak időt a szervezők: minden este úgynevezett beerpong bajnokság zajlik a Kolozsvári Beerpong Egyesület szervezésében, esténként 23 órától pedig lemezlovasok várják a bulizni vágyókat. A szervezők 350-400 jelenlévőre számítanak idén, tavaly mintegy 300-an vettek részt az akkor még Marosfőn zajló EU Táborban.  

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?