Népszerű a mobilos parkolás Sepsiszentgyörgyön

Egyre népszerűbb a mobilparkolási rendszer Sepsiszentgyörgyön. A háromszéki megyeszékhely önkormányzata márciustól üzemelte be a mobilparkolási rendszert, amely lehetőséget ad az autósoknak, hogy SMS-ben fizessék ki a parkolójegyet. Az elmúlt fél év alatt 7319 autós fizetett SMS-ben egyórás parkolást, és további 647 sofőr 24 órás parkolójegyet váltott a mobiltelefonján keresztül.

A rendszert üzemeltető Piconet cég szerint a sepsiszentgyörgyi lakosság számához képest jónak mondható a mobilparkolás aránya a városban. A sepsiszentgyörgyi önkormányzat szerint kezdetekben csak kevesen éltek az SMS-ben való parkolójegy vásárlás lehetőségével, de az utóbbi hónapokban egyre többen vették ezt a rendszert, illetve nőtt azok száma is, akik a TPARK nevű mobiltelefonos alkalmazás segítségével váltottak parkolójegyet.

A TPARK alkalmazás júniustól már magyarul is elérhető Android, iOS és Windows Phone operációs rendszereken, és ez már nem csak a parkolási díjak fizetésére alkalmas, hanem a felhasználók közlekedési bírságokat és elektromos útadó matricákat is fizethetnek vele. Tapasztalatok szerint eddig csak elvétve adódtak panaszok a mobilparkolási rendszer működésére, de az üzemeltetők arra hívják fel a felhasználók figyelmét, hogy az SMS elküldése után mindenképpen várják meg a visszajelzést a fizetés érvényességéről.

Sepsiszentgyörgyön az SMS-parkolás díja egy órára 0,45 euró + áfa, a napidíj pedig 2,20 euró + áfa. A beküldött üzenetnek így kell kinéznie abban az esetben, ha valaki egy órára szeretne parkolni: 491 RENDSZÁM (pl. CV01ABC), ha pedig egy egész napra, akkor a következő üzenetet kell beküldeni: 490 RENDSZÁM (pl. CV01ABC).

Mint arról beszámoltunk, tavaly év végén Sepsiszentgyörgy új főterének kialakításával átalakították az egész belváros közlekedési rendszerét, és fizetésessé tették a parkolóhelyeket, ahol hétfőtől péntekig, 8:30-tól 16:30-ig díjköteles a parkolás. Sepsiszentgyörgyön jelenleg a belváros 15 utcájában díjköteles a parkolás, ahol összesen 717 fenntartott parkolóhelyet találnak az autósok. A mobiltelefonos parkolási lehetőség biztosítása révén a gépkocsivezetők nem kell, hogy keresgéljék az útszélén elhelyezett parkoló automatákat, és nincs szükségük készpénzre.

Kapcsolódók

Kimaradt?