Parkolási gondok Sepsiszentgyörgyön: nincs sok megoldási lehetősége a városházának

Nem sok lehetősége van a városházának arra, hogy megoldja az egyre égetőbb parkolási gondokat Sepsiszentgyörgyön – hívta fel a figyelmet Czimbalmos Kozma Csaba városgondnok.

Rámutatott, túlzsúfoltak a sepsiszentgyörgyi lakónegyedi parkolók, jóval több az autó, mint ahány parkolóhely létezik a városban. A sepsiszentgyörgyi városgondnok szerint gond jelent, hogy a kommunizmusban a tömbházakat túl sűrűn, egymáshoz közel építették, nem terveztek nagy parkolóhelyeket, hiszen akkoriban minden tízedik családból egynek volt autója, ma már viszont minden családnak van egy, de nem ritkán két járműve.

Hozzátette: törvény szerint a zöldövezeteket nem lehet parkolóvá alakítani, így a városháza egyetlen lehetősége, hogy felújítja a meglévő parkolókat, és ahol lehet, az úttest kiszélesítésével új parkolóhelyeket alakítson ki. Czimbalmos Kozma Csaba szerint a parkolási problémák megoldásához hosszútávon emeletes parkolóházakat kellene építeni, ez viszont rendkívül sok pénzbe kerülne.

A lerobbant autók sok helyet foglalnak

A városgondnok elmondta, gondot okoz, hogy a sepsiszentgyörgyi lakónegyedi parkolókban vagy útszéleken áll legalább száz elhagyott, lerobbant autó. Ezek egyrészt sok parkolóhelyet foglalnak, másrészt rontják a városképet is: nem ritkán a járműből kinőtt a fű, belepte a por, összetört a karosszériája, leereszkedtek a gumik.

Czimbalmos Kozma Csaba elmondta, a városháza csak bonyolult és nehézkes eljárás után tudja elszállítani a közterületen „felejtett” autókat. Rendszeresen fényképeket kell készíteniük az adott járműről, amelyekkel bizonyítani tudják, hogy a tulajdonos egy évig nem mozdította el az autót. Továbbá be kell azonosítaniuk a tulajdonost, és fel kell szólítaniuk, hogy szállítsa el járművét.

 Amennyiben ez nem történik meg, az önkormányzat elviheti azt egy gyűjtőhelyre. A városgondnok szerint ilyen eljárás nézeteltérésekhez is vezet, hiszen előfordult, hogy egy elhagyott autó tulajdonosa beperelte a városháza alkalmazottját, azt állította, hogy a gyűjtőhelyre szállítás során eltűnt valami az amúgy lerobbant járművéről.

Kimaradt?