Minden, amit a sepsiszentgyörgyi parkolási lehetőségekről tudni kell

Több mint ezer lakónegyedi parkolóhelyet adott bérbe a sepsiszentgyörgyi városháza. A még szabadon lévő helyekre jelentkezhetnek az autóval rendelkező tömbházlakók - hívta fel a figyelmet Sztakics Éva.

A város alpolgármestere elmondta, minden lépcsőház bejáratához kifüggesztették a hirdetményt, amelyen tájékoztatják a lakókat, hogy a közelükben hol bérelhetnek lezárható parkolóhelyeket, és mikor kell jelentkezniük a városházán. Az erről szóló útmutatót az önkormányzat honlapján is megtalálják.

Nyár óta több mint ezer parkolóhelyet adtak már bérbe a lakónegyedekben, ezekért évi 186 lejt és az egyéni licit árát kell kifizetni. Az önkormányzat idéntől bérbe adja a lakóknak a parkolóhelyek lezáróit is. Ezeket eddig megvásárolhatták a lakók, de gondot merülte fel akkor, ha nem fizették a parkolóhely bérét, hiszen csak pereskedés útján tudták leszerelni, mivel a zárszerkezet nem volt a város tulajdonában.

Egy hónap alatt 26 ezer lejnyi parkolási büntetés

Sztakics Éva emlékeztetett, hogy Sepsiszentgyörgyön egy hónapja bővítették ki a fizetéses parkolási rendszert a belvárosban. A fizetéses övezetben lakó magánszemélyek és a közelben lévő intézmények, cégek alkalmazottai kedvezményes pakolóbérletet válthatnak. Eddig 169, a belvárosra szóló kedvezményes bérleti szerződést kötöttek.

A kedvezményes bérletek ára a helytől és az érvényességi időszaktól függően változik: egy hét 12 lej 50 bani és 15 lej között, míg egy hónap 35 és 50 lej között mozog. A kedvezményes bérletrendszer az idei évre érvényes.

Az érintettek a fizetéses parkoló kedvezményes használatához szükséges igazolványt a Közpénzügyi Igazgatóságon (Olt utca 2. szám) válthatják ki. Szükséges iratok magánszemélyek számára: személyazonossági igazolvány és az autóforgalmi engedélye – eredeti és másolat, az intézmények, cégek alkalmazottainak munkahelyi igazolással kell jelentkezniük.

Sztakics Éva figyelmeztetett, hogy a helyi rendőrség folyamatosan ellenőrzi a parkoló autókat, és büntetik azokat a tulajdonosokat, akik nem tűzik ki a műszerfalra, jól látható helyre a parkolójegyet. Október 19. és november 5. között összesen 264 büntető jegyzőkönyvet állítottak ki, ezek értéke 26 000 lej. A büntetések minimális értéke 100 lej, de ha a befizetés megtörténik 48 órán belül, akkor ennek az összegnek a felét kell kifizetni, azaz 50 lejt.

Parkolójegyet az utcákban felállított automatáknál lehet váltani, de amennyiben még előfordul, hogy nem működnek az automaták, ez idő alatt nincs büntetés. Szombaton, vasárnap és ünnepnapokon a parkolás díjmentes. Hétköznapokon, 8:30 és 16:30 óra között a parkolási díj 2 lej/óra. A központi zöldségpiac előtti parkolóban a parkolási díj óránként 1 lej. A parkolójegy-automaták 10 és 50 banis pénzérmékkel, valamint 1 és 5 lejes jegyekkel működnek. Az automaták nem adnak visszajárót.

Emeletes parkolóházakat építenek

Sztakics Éva elmondta, az önkormányzat tervezi, hogy a következő években uniós pénzalapokat pályáz meg két városközponti, emeletes parkolóhely építésére. Tervek szerint egyiket a Bodok hotel mellett, a másikat a Sugás áruház mögötti Tavaszy Sándor utcában építenék meg, így a meglévők mellett újabb parkolási lehetőségeket kínálnának az autósok számára.

Kapcsolódók

Kimaradt?