Most már SMS-ben is lehet parkolni Sepsiszentgyörgyön

SMS-üzenetben vagy mobiltelefonos applikáción keresztül is lehet parkolójegyet váltani Sepsiszentgyörgyön.

Miután 2015 végén a város új főterének kialakításával átalakította az egész belváros közlekedési rendszerét, és fizetésessé tette a parkolóhelyeket, a sepsiszentgyörgyi önkormányzat március 1-től lehetőséget biztosít az autósoknak a gyorsabb és kényelmesebb parkolójegy váltásra.

A gépkocsivezetők már nem kell, hogy keresgéljék az útszélén elhelyezett parkoló automatákat, és nincs szükségük készpénzre, ugyanis másik két módszerrel is be fizethetik a parkolási díjat: SMS-ben vagy mobiltelefonos applikáción keresztül. Értesülésünk szerint a mobilparkolási rendszer hétfőtől péntekig, 8:30-tól 16:30-ig működik, ebben az időszakban díjköteles a parkolás Sepsiszentgyörgy belvárosában.

Az SMS-parkoláshoz az autó rendszámát és a parkolási időtartam kódját szükséges megírni a 7420 telefonszámra, ezt követően a rendszer visszaigazoló üzenetet küld a művelet sikerességéről. Az SMS-parkolás ára egy órára 0,45 euró + áfa, a napidíj pedig 2,20 euró + áfa.

Ha valaki egy órára szeretne parkolójegyet váltani, a SMS-ben kell elküldenie a 491-es számot és az autó rendszámát (pl. CV01ABC), ha pedig egy egész napra szeretne parkolójegyet vásárolni, a 490-es szám után kell a rendszámot elküldenie. A napi díj 24 órára vonatkozik, tehát a 12 órakor beküldött üzenet másnap délig biztosít parkolási lehetőséget.

Két vagy több, egymás után küldött, azonos tartalmú SMS-sel többszörözhető a parkolás időtartama, azaz amennyiben három órára szeretne valaki parkolási díjat fizetni, háromszor kell elküldenie az egy órára vonatkozó üzenetet. A parkolás időtartama egy későbbi időpontban is meghosszabbítható - tájékoztat a sepsiszentgyörgyi városháza sajtóirodája. Hozzáteszik, ha az SMS-re nem érkezett válasz, akkor a parkolási díj nincs kifizetve. Azt is pontosították, hogy a szolgáltatás elérhető a DIGI, Orange, Telekom és Vodafone hálózatokon. Az Orange hálózaton belül küldött SMS díja 0,05 euró + áfával drágább, mint a többi esetében.

A mobiltelefonos parkolási alkalmazáson keresztül történő fizetésre még néhány napot várni kell. A TPARK (SMS Parking Romania) ingyenes okostelefonalkalmazás letölthető innen. Az alkalmazás elérhető Android, IOS és Windows Phone operációs rendszereken, és az alkalmazásáruházak jóváhagyását követően hamarosan használható lesz a sepsiszentgyörgyi térségben is. Az alkalmazás előnye, hogy az ország területén további 18 városban is használható, mint például Brassó, Székelyudvarhely vagy Temesvár.

Sepsiszentgyörgyön jelenleg a belváros 15 utcájában díjköteles a parkolás, ahol összesen 717 fenntartott parkolóhelyet találnak az autósok.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?