Sikeresen megtelepedett a ritka kerecsensólyom a Partiumban és a Bánságban

Legkevesebb 14 pár kerecsensólymot sikerült betelepítenie a Milvus Csoportnak a Partiumban és a Bánságban - hívta fel a figyelmet a madártani és természetvédelmi egyesület.

A 2000-es években egyetlen költő pár sem volt ismert az ország nyugati térségében, a teljes ismert országos állomány csupán néhány párból állt, amely a dobrudzsai Măcin hegységben fészkelt. A múlt században még kifejezetten elterjedt volt a kerecsensólyom Romániában, azonban több okból (mérgezés, költőterületek eltűnése, a szántóföldi növénytermesztés térnyerése, orvvadászat) kifolyólag szinte teljesen eltűnt az országból.

Egy nemzetközi projekt keretében a Milvus Csoport az áramszolgáltató cégekkel, illetve vállalatokkal együttműködve több mint 80 költőládát helyezett ki nagyfeszültségű villanyoszlopokra, elsősorban Temes és Arad megyében. Míg 2011-ben az egyetlen ismert kerecsensólyom pár egy természetes hollófészekben költött, 2012-ben pedig csupán két párról volt tudomása a csoportnak, a költőládák kihelyezésének köszönhetően megnőtt az állomány. Tavaly 8, idén pedig legkevesebb 14 pár kerecsensólyom fészkelt a régióban, mindegyik nagyfeszültségű oszlopokra kihelyezett költőládában.

Idén a költőládákban cseperedő fiókák többsége jelölő gyűrűt kapott, hogy a növekedő állományt figyelemmel tudják követni. A Milvus Csoport kerecsensólyom-védelmi programjáért felelős alkalmazottja, Nagy Attila elmondta, a fiókákat színes gyűrűkkel látták el, hogy erős nagyítású teleszkópokkal utólag is beazonosíthassák.

Két kerecsensólyom-fióka (két egy fészekben nevelkedett nővér) műholdas jeladót kapott, így sorsuk még hatékonyabban vizsgálható. A programról bővebben itt olvashat

Kapcsolódók

Kimaradt?