A háromszéki fő fogyasztóvédő lemondását követelik

A háromszéki fogyasztóvédelmi hivatal vezetőjének lemondását vagy leváltását kéri Bedő Zoltán újságíró, az MPP sepsiszentgyörgyi tanácsos jelöltje. Csütörtöki sajtótájékoztatóján Bedő Zoltán kifejtette: Mircea Diacon ahelyett, hogy a fogyasztókat védené, inkább a fogyasztókkal kötekedik és magyarellenes tevékenységet folytat.

Bedő Zoltán felelevenítette, hogy a megyei tanács tagjaként tavaly ősszel az önkormányzat ülésén felszólalt Mircea Diacon egyik magyarellenes megnyilvánulását követően és követelte lemondását. A politikai nyilatkozatát követően azonban két levelet kapott a háromszéki fogyasztóvédő brassói felettesétől, amelyben burkoltan megfenyegették, írva, hogy fenntartják a jogot, hogy lépéseket tegyenek ellene.

Bedő Zoltán tavaly októberben írt egy cikket a Székely Hírmondóba, Mircea Diacon viselt dolgairól, és ennek nyomán a háromszéki fogyasztóvédő feljelentette őt a Diszkriminációellenes Tanácsnál. Ennek nyomán május 25-én kapott egy levelet a Diszkriminációellenes Tanácstól, amelyben értesítik, hogy másnap tárgyalják az ügyét, és felkérték, hogy jelenjen meg Bukarestben. Bedő Zoltán szerint túl későn kapta meg az idézést, ezért nem tudott jelen lenni a fővárosi meghallgatáson, de levélben pontról pontra cáfolta a fogyasztóvédő ellene megfogalmazott vádjait, amelyek szerint az újságíró sovén, nacionalista és szélsőségesen nyilvánult meg vele szemben.

Bedő Zoltán válaszlevelében rámutatott, hogy Mircea Diacon tetteiről több mint 50 újságcikk jelent meg a sajtóban, például azért mert a „székely ízek” jelszó miatt belekötött egy vállalkozóba, vagy mert a SIC – Székelyföld matrica miatt kötekedett a taxisokkal vagy mert egy egyházi táborban megfélemlítette a gyerekeket, illetve mert tavaly októberben ittasan cirkuszolt és igazolványát lobogtatva fenyegette a zenészeket, kiszolgálókat. Bedő Zoltán szerint már ez az eset is elég kellett volna legyen ahhoz, hogy lemondjon vagy leváltsák.

A sepsiszentgyörgyi újságíró, az MPP tanácstag jelöltje sajtótájékoztatón elmondta: ő is felkérte a Diszkriminációellenes Tanácsot, hogy indítsanak eljárást Mircea Diacon ellen nacionalizmus, sovinizmus és hivatallal való visszaélés vádjával. Bedő Zoltán súlyosnak tartja, hogy egy főhivatalnok éveken keresztól kötekedhet azokkal a polgárokkal, akiknek a védelmére van kinevezve, de megfogalmazása szerint az is súlyos, hogy egy politikai nyilatkozat miatt fenyegető leveleket kaphat vagy újságíróként a szólás és véleményszabadságot akarják korlátozni. Az MPP-s politikus sajtótájékoztatóján felszólította Mircea Diacont, hogy vonja le a következtetéseket és mondjon le, vagy ha ezt nem teszi meg akkor felettesei vonják le a következtetéseket és menesszék tisztségéből.

A sajtótájékoztatón az MPP Kovászna megyei elnöke, Kulcsár Terza József kifejtette: súlyos gondnak tartja, hogy míg az anyanyelvünkért, zászlónkért és himnuszunkért harcolnak, mások ezek ellen tesznek. „Soha nem kértük, hogy csak magyarul lehessen beszélni vagy csak a mi zászlónkat tegyük ki, csak annyit kérünk, hogy ami másnak jár, az nekünk is járjon”. Kulcsár Terza József elmondta: a vasárnapi választásokat követően ezek védelmében folytatják a munkát közösen más politikai és civil szervezetekkel. „Az MPP betartotta ígéretét és tiszta kampányt folytatott, jelöltjeink tudják a dolgukat, tudják hogyan kell fejleszteni Székelyföldet és településüket, jó szakemberek. Azt szeretnék, hogy hétfőtől a nézeteltéréseket félretéve, minden magyar politikai alakulat képviselője együtt tudjon dolgozni Székelyföld és települése fejlődéséért”, mondta Kulcsár Terza József. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?