Ritka esemény: emberhal jött világra egy szlovén cseppkőbarlangban

Barlangi vakgőte lárvája kelt ki a postojnai cseppkőbarlangban kedden, írja az MTI. A ritka és titokzatos faj földalatti karsztbarlangokban és barlangi tavakban él. Az állandó sötét miatt szeme visszafejlődött, ezért nem lát – innen a név. A barlangi vakgőtét emberhalként, halgyíkként és sárkányként is szokták emlegetni.

A barlangi vakgőte tíz év alatt nagyjából kétszer rak petéket, ezért amikor az egyik túravezető négy hónappal ezelőtt észrevette a barlang egyik akváriumának falán a petéket, azonnal értesítette a barlang biológusait - írja az index.huA cseppkőbarlang vemhes nősténye 64 petét rakott le, ebből 23 bizonyult életképesnek, de még így is nagyon kevés esélye volt a bébigőte érkezésének, hiszen a természetben többnyire csupán minden 250. pete szokott kikelni.

"Az első sárkányunk szó szerint kilőtte magát a petéből, egyszeri próbálkozással" – számolt be közleményében a barlang működtetője. A biológusok később speciális óvintézkedéseket hoztak a többi pete védelmében: az anyaállaton kívül valamennyi példányt eltávolítottak az akváriumból, amit aztán lefedtek, hogy barlangi körülményeket teremtsenek. A maradék 22 életképes petét 24 órán át felügyelték, és azóta is alapos megfigyelés alatt állnak. Ha újabb lárvák kelnek ki, mindegyiket külön akváriumba teszik majd. Az első lárva vizét naponta cserélik, hogy elkerüljék a fertőzéseket.

Kimaradt?