DIICOT: földgázvezetéket akart a levegőbe repíteni a HVIM

A hazai földgázhálózat egyik fontos vezetékét tervezte levegőbe repíteni a csütörtökön vád alá helyezett Beke István és Szőcs Zoltán segítségével a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) – állítja a szervezett bűnözés és terrorizmus elleni ügyészség (DIICOT) vádiratára hivatkozva a news.ro.

A két kézdivásárhelyi férfit csütörtökön állította bíróság elé a DIICOT, a nyomozóhatóság szerint ugyanis petárdabombát akartak robbantani a december elsejei román nemzeti ünnepen, Kézdivásárhelyen.

A news.ro által megszerzett – és egyebek között a stirileprotv.ro honlapon részletesen ismertetett – vádirat szerint azonban a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) egy komolyabb terrorakcióra is készült Romániában. A dokumentumban ismertetett lehallgatási jegyzőkönyvek szerint az Erdélyt átszelő, Bukarest felé tartó földgázvezetéket akarták levegőbe repíteni egy Kézdivásárhelyhez közeli szakaszon a december elsejei robbantás után. 

XX: Mondtam, hogy keményebb akciókra van szükség (…)

XX:  (…) A térképet ideadta. Itt van az erdélyi gázvezeték … egyik megy Bukarestbe, a másik Moldovába. Annyit mondtam Lacinak, hogy érdeklődött, és tudja hol van az utolsó …

XX: Nálunk halad át a két vezeték …

XX: A föld alatt mennek.

XX: Igen, de az Ojtozi-szorosnál a pataknál felette haladnak 10-20 méteren át.

XX: Igen? (…)

XX. Látszanak.

Szőcs Zoltán: Pontban karácsonykor kellene hogy levegőbe repítsük.

XX: Én senkit nem bátorítok erre.

XX: Én inkább a villanyhálózatban látok lehetőséget …

XX: A könyvemben pontosan le van írva, mit kell tenni a póznákkal. Sok példa is van benne.

XX: A hetedik pontnál írtam a HVIM tevékenységének álcázásáról. Nem tudom, milyen saját cégetek van, hol dolgoztok. A legjobb lenne egy behajtó cég. Profi módon lehetne megcsinálni, az adóst le kell ellenőrizni, ehhez információkat gyűjteni … ezek a tevékenységek illenének …

Szőcs Zoltán: Igen. Mi szoktunk ilyent csinálni …

A vádirat szerint a beszélgetést a HVIM egy ülésén rögzítették.

Az ügyészek azt állítják, hogy a mozgalom más országok szélsőséges csoportosulásaival állt kapcsolatban, ugyanakkor orosz szervezetektől akartak támogatást szerezni. A DIICOT szerint a HVIM tagjai olyan csoportokkal is felvették a kapcsolatot, mint a baszk ETA, az IRA, valamint „Románia számára ellenséges szervezetek”, például a Bolgár Nemzeti Mozgalom, vagy a moldovai Nemzeti Demokrata Mozgalom. A vádiratban szerepel az is, hogy a kézdivásárhelyi robbantásokat követően a HVIM az újabb akciójához orosz szervezetektől akart támogatást szerezni.

Szőcs Zoltán: De mennyire biztos, hogy támogatnának?

X: Az oroszok? Egészen biztos. De egy erős szervezet kell ehhez, és arra számítanak, hogy fel is tud mutatni valamit.

XX: Ehhez lehet támogatást szerezni?

XX: Ezt nem tudom.

XX: Ha (…) támogatnának valamivel …

XX: Senki, míg nincs konkrét akció.

Szőcs Zoltán: Az a baj ezekkel az akciókkal, hogy pénz kell a megszervezésükhöz.

XX: Attól függ. Az interneten rengeteg leírás van robbanóanyagok készítéséről. Összeszedtem mindent, a bénító gázoktól kezdve, a harci gázakon át, a legbonyolultabbig. Az arabok mindent feltesznek az internetre, csak tudnod kell, hol keresd.

A DIICOT Beke Istvánt közösség elleni merényletkísérlettel, valamint a robbanóanyagokra vonatkozó szabályok megsértésének a kísérletével, Szőcs Zoltánt közösség elleni merényletre való felbujtással, a robbanóanyagokra vonatkozó szabályok megsértésére történő felbujtással vádolják. Mindkét férfi előzetes letartóztatásban várja ügye tárgyalását.

 

 

Kapcsolódók

Kimaradt?