Meghosszabbították Beke István és Szőcs Zoltán előzetes letartóztatását

A bukaresti táblabíróság 30 nappal meghosszabbította Beke Istvánnak és Szőcs Zoltánnak, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) kézdivásárhelyi és erdélyi elnökének az előzetes letartóztatását - közölte kedden az Agerpres hírügynökség. 

A vizsgálati fogság meghosszabbításáról szóló döntés nem jogerős, a HVIM-eseknek jogukban áll fellebbezni a legfelsőbb bíróságon.

A két gyanúsított vizsgálati fogságának meghosszabbítását a terrorizmus és szervezett bűnözés elleni ügyészség (DIICOT) kérte. A kérés tárgyalását eredetileg péntekre tűzték ki, ám január 26-ra halasztották. 

Mint ismert, Beke István 30 napos előzetes letartóztatását tavaly december 2-án rendelték el. Az ügyészség szerint a HVIM kézdivásárhelyi elnöke házi készítésű bombát akart felrobbantani a román nemzeti ünnep alkalmából tartott kézdivásárhelyi rendezvényen. Előzetes letartóztatását január 4-én jogerősen meghosszabbították.

Szőcs Zoltánt tavaly december 30-án helyezték 30 napos előzetes letartóztatásba. A HVIM erdélyi elnökét alkotmányos rend elleni cselekedetek elkövetésére, valamint a robbanóanyagokra vonatkozó szabályok megsértésére történő felbujtással gyanúsítják.

Az ügyészség szerint Szőcs Zoltán biztatta a HVIM kézdivásárhelyi szervezetének a tagjait arra, hogy házilag készítsenek robbanószerkezetet, és azt robbantsák fel a román nemzeti ünnep alkalmából tartandó kézdivásárhelyi felvonuláson. Beke István, a HVIM kézdivásárhelyi szervezetének december elején letartóztatott elnöke a "megcsináljuk" kijelentéssel válaszolt Szőcs felvetésére. Ezt beszélgetésük lehallgatási jegyzőkönyvével bizonyítják az ügyészek.

Kapcsolódók

Kimaradt?