Nagyon megbüntették a B1 TV-t Radu Banciu magyarellenes ámokfutása miatt

Ötvenezer lejjel bírságolta csütörtökön az Országos Audiovizuális Tanács (CNA) a B1 TV-t, amiért a csatorna műsorvezetője, Radu Banciu az erdélyi magyar közösséget kollektíven szélsőségesnek és terroristának nevezte. Az Antena3 írásbeli megrovást kapott a magyar közösség megbélyegzése miatt. Mindkét adót az RMDSZ jelentette fel.

A szövetség a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom merényletkísérlettel gyanúsított kézdivásárhelyi elnökének tavaly december elsejei őrizetbe vétele után elhangzó híradásokért és kommentárokért panaszolta be a CNA-nál az Antena3-at és a B1 TV-t. Az utóbbi adó munkatársát, Radu Banciut már korábban is feljelentette az RMDSZ a magyarellenes, uszító megnyilvánulásai miatt.

A B1TV újságírója a Lumea lui Banciu című műsorában Beke István Attila őrizetbe vétele után többek között olyan kijelentéseket tett, hogy „a magyar közösség egésze a románok ellensége”, „a magyarok bosszúállóak” és „az egész magyar közösség terrorista”. A HotNews beszámolója szerint Banciut meghívták a CNA csütörtöki ülésére, ahol fenntartotta a megbélyegző kijelentéseit.

„A rendszerváltás utáni romániai televíziózás történetében nagyon ritkán hallottam a hazai adókon ennél idegengyűlölőbb kirohanásokat. (…) Azt hittem, hogy Radu Banciu csak egy szerepet játszik a műsorában. Vannak emberek, akik képernyőn kirívóan viselkednek, de amúgy a hétköznapokban teljesen normálisak. Radu Banciu ma bebizonyította, hogy ő nem ez az eset” – jelentette ki Radu Herjeu, a CNA egyik tagja az újságíró meghallgatása után.

Kovács Péter: felháborító és veszélyes

Az RMDSZ még tavaly decemberben kérte az audiovizuális tanácstól a bepanaszolt televíziókban elhangzottak kivizsgálását. Kovács Péter ügyvezető elnök szerint a kézdivásárhelyi események után az Antena3 és a B1 TV mellett a Realitatea TV a Romania TV is súlyosan torzította a történteket azzal a céllal, hogy rossz színben tűntessék fel a magyar közösséget.

„Ez a napokon át tartó uszítás hosszú távon is veszélyezteti a többség és kisebbség viszonyát, képes lehet lerombolni azt a toleranciát és társadalmi békét, amelyet a román és a magyar kisebbség 26 év alatt kiépített” – idézte a politikust az RMDSZ hírlevele.

Az ügyvezető elnök szerint elfogathatatlan, hogy információk elhallgatásával, radikális vélemények felsorakoztatásával a román média egyes csatornái egy teljes közösséget megbélyegezzenek. Szerinte felháborító és egyben veszélyes is, hogy a műsor keretében átlátszó módszerrel magyarellenes indulatokat szítottak, hiszen ezek után a román társadalom a jogos magyar követeléseket is veszélyként könyvelheti el.

„Nem hagyhatjuk, hogy magyar közösségünket összeesküvés-elméletek alapján született újabb támadások érjék. Ki kell harcolnunk igazunkat és azt, ami nekünk kijár. Nap mint nap bebizonyosodik, nem adhatjuk fel a küzdelmet azért, amit egyszer már megszereztünk, sem azt, hogy megszerezzük azt, amit már rég meg kellett volna kapnunk. Továbbra is nyilvánosságra kell hoznunk minden támadást, minden jogsértést, képviselnünk kell a közösség ügyeit minden fórumon a hazai törvényhozástól a nemzetközi szervezetekig. Hiszen látjuk, munkánknak van eredménye” – nyomatékosított a politikus.  

Cikkünk frissül

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?