Feljelentették botrányos műsoráért Radu Banciut

A csíkszeredai ügyészségen tett bűnügyi feljelentést Radu Banciu, a B1 TV műsorvezetője ellen gyűlöletkeltés és a közrend megzavarása miatt csütörtökön Tőke Ervin, a Minta Egyesület elnöke – írja a szekelyhon.ro.

Az ügyészség épülete előtt tartott sajtótájékoztatóján elmondta, a sajtóból értesült arról, hogy Radu Banciu augusztus 27-ei műsorában mit vizionált annak esetén, ha Székelyföld megkapná a területi autonómiát, és arról, hogy a magyarok mit kezdenének az itt számbeli kisebbségben élő román közösséggel.

„Mi úgy gondoljuk, hogy a sovinizmus nem jó válasz a román-magyar problémákra, és amit ő elkövetett az közösség elleni izgatás és a közönség tudatos félrevezetése, gyűlöletkeltés egy itt élő etnikum ellen” – jelentette ki Tőke Ervin. Szerinte ha a műsorának a hatására bárhol az országban egy magyart az utcán bántalmaznak, azért Radu Banciu és a hozzá hasonló politikusok és újságírók lesznek a felelősek.

Mint ismert, az ActiveWatch nevű civil szervezet magyarellenes gyűlöletkeltésért az Országos Audiovizuális Tanácsnál (CNA) és az Országos Diszkriminációellenes Tanácsnál (CNCD) is bepanaszolta a B1 TV műsorvezetőjét. Tavaly az RMDSZ is bepanaszolta a két hatóságnál Banciut, ám a CNA elnézte a rágalmazásait.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?