Figyelmeztet a határőrség: embercsempészés a határsértők segítése

Felhívást intézett a határőrség az ország nyugati, Magyarországgal határos megyéinek lakosságához, amelyben arra figyelmezteti őket, hogy embercsempészésnek minősül és tíz évig terjedő börtönbüntetéssel sújtható a határsértő migránsok segítése.

A hatóság honlapján megjelent közlemény szerint az utóbbi időben megszaporodtak az olyan esetek, amikor román állampolgárok segítettek migránsoknak, vagy Romániától előzőleg menedéket igénylő külföldieknek abban, hogy megpróbálják illegálisan átlépni az ország nyugati határát. Az esetek többségében a migránsok Temes, Arad és Bihar megyei taxisokhoz vagy fuvarosokhoz fordultak, a szokásos viteldíjat meghaladó összeget ajánlva fel a fuvarért, és a határ illegális átlépését megkönnyítő információkért.

A határrendőrség arra figyelmezteti az alkalmi és hivatásos fuvarozókat, hogy ha valaki ilyen igénnyel fordul hozzájuk, azonnal értesítsék a hatóságokat, az államhatár illegális átlépéséhez nyújtott segítséget ugyanis 2-től 7 évig terjedő szabadságvesztéssel büntetik. Amennyiben a határsértő segítése anyagi előnyszerzés érdekében történik, az embercsempész 3-tól 10 évig terjedő szabadságvesztésre számíthat.

Kapcsolódók

Kimaradt?