Újabb csatát vesztett a tanfelügyelőség az érettségiről kizárt színtízes diákkal szemben

Semmisnek nyilvánította a Bihar megyei törvényszék alapfokon azt a jegyzőkönyvet, amely alapján kizárták a 2015-ös érettségiről a vashkohsziklási Unirea Szakközépiskola színjeles tanulóját.

Tavaly júliusban a törvényszék a jegyzőkönyv felfüggesztéséről döntött, hogy az éltanuló, Alexandra Burtă tudjon felvételizni. A törvényszék akkori ítélete azért volt meglepő, mert Sorin Câmpeanu akkori oktatási miniszter elmondta: a tárca ellenőrző testülete újraelemezte a vizsgaterem kameráinak felvételeit, és bebizonyosodott, hogy a diáklány segítette társait a matematika írásbelin.

Alexandra Burtă két egyetemre felvételizett, mindkettőre bejutott. Jelenleg bank és pénzügyet, illetve az orvosi egyetemen gyógyszerészetet hallgat.

Mint ismert, a Vaskohszikláson 108 érettségizőt zártak ki csalás miatt, köztük egy éltanulót, Alexandra Burtát, aki 10-es általánossal végezte a középiskolát. A diáklány azt állította, sokkolta a döntés, mert nem érzi úgy, hogy hibázott volna. Szülei ezért – más szülőkkel együtt – beperelték a tanfelügyelőséget.

A kizárt érettségiző közül 48-an jogorvoslatot kértek.

Kapcsolódók

Kimaradt?