Közel 700 jelöltet állított az RMDSZ Háromszéken

Az RMDSZ-nek Háromszéken közel annyi jelöltje van mint a többi pártnak összesen, állapította meg szerdai sajtótájékoztatón Tamás Sándor. A szövetség háromszéki elnöke szerint 672 helyi vagy megyei tanácsosjelölt szerepel az RMDSZ listáján, illetve Kovászna megye 45 közigazgatási egységéből 36-ban indítanak saját polgármester jelöltet, három településen támogatják az MPP-s polgármester jelöltet illetve egy helyen függetlent támogatnak.

Tamás Sándor szerint a Kovászna megyei tanács esetében teljes listát (31 személy) állítottak és az első 20 bejutónak tekintett hely felén új nevek szerepelnek. A megyei tanácsos listának második felére olyan közéleti személyek szerepelnek, akiknek munkássága és életvitele példaértékű a közösség számára. Újságírói kérdésre válaszolva Tamás Sándor elmondta, a háromszéki önkormányzat alelnökeinek személyéről egyelőre nem beszélnek, mivel első lépésben a választásokat kell megnyerni, viszont a két alelnöki tisztségre is vannak jelöltjeik és vannak önjelöltek is.

Jelentősen javult a fiatalok és a nők aránya is, mondta az RMDSZ háromszéki elnöke, aki szerint négy évvel ezelőtt 102 fiatal szerepelt a jelöltlistájukon, idén 122 jelöltjük 35 év alatti, a nők esetében is javultak az arányok, hiszen négy éve 56 nő volt a jelöltlistákon idén számuk 95-re emelkedett. A szövetség háromszéki elnöke szerint a polgármester jelöltek között tíz személy (25 százalék) új jelölt, ugyanakkor 14 Kovászna megyei településen nincs ellenjelöltje az RMDSZ-es polgármesterjelöltnek, így már most biztos a sikerük.  

Antal Árpád az RMDSZ sepsiszentgyörgyi elnöke és polgármester jelöltje szerdai sajtótájékoztatón rámutatott: az RMDSZ politikai súlyát az szerint határozzák meg, hogy hány szavazatot kap a megyei tanácsosi listája. Emiatt fontos, hogy minden településen sokan menjenek el szavazni. Antal Árpád hozzátette: négy évvel ezelőtt „Háromszéken elég nagyot nyertek”, de eközben elveszett Szatmárnémeti illetve Szatmár és Maros megyék. Ez pedig problémát okozott, mivel csökkent az RMDSZ súlya és ennek az lett a következménye, hogy „bántalmazzák a magyar közösséget”. Antal Árpád szerint idén fontos, hogy a szövetség jól szerepeljen az önkormányzati majd a parlamenti választásokon, annak érdekében, hogy a közösség is visszakapja erejét.

Antal Árpád kifejtette: azért döntött egy újabb polgármesteri jelöltség mellett, mert szeretni a munkáját, a várost és az embereket. Meghatározta harmadik mandátumának három prioritását is, miszerint a következő négy évben hangsúlyosan foglalkozik az oktatással, szeretné, ha az ország száz legjobb középiskolája között lenne egy sepsiszentgyörgyi is, de szeretné elérni, hogy a pedagógusok fontosnak érezzék magukat. Másik prioritása a munkahelyteremtés és a mély-szegénységben élők félzárkóztatása. Antal Árpád szerint lesznek uniós pénzforrások, amelyekből az Őrkő negyedet szeretnék átalakítani és munkahelyeket biztosítani az ott élőknek. Harmadik prioritását Székelyföld modernizációjának nevezte és elmondta, hogy továbbra is egyensúlyt tartana a közösségépítés és infrastruktúra építés között.  

Antal Árpád aki a sepsiszentgyörgyi tanácsosjelöltek listáját is vezeti elmondta, hogy jelöltlistájukon sok a fiatal akiknek lendületét az idősebbek tapasztalata egészíti ki. A sepsiszentgyörgyi tanácsos lista első 15 befutónak tekintett helyén 9 személy 40 év alatti, 6 személy 35 évnél fiatalabb és 5 nő van. Az RMDSZ sepsiszentgyörgyi tanácsosjelöltek legfiatalabbja 25 éves a legidősebb pedig 75 éves. Ugyanakkor szakmai felkészültségükre is odafigyeltek, hogy minden önkormányzati szakbizottságban jó szakembereket tudjanak elhelyezni.

Antal Árpád szerint a következő négy évben Sztakics Éva jelenlegi alpolgármestert bíznák meg ugyanezzel a feladattal, a másik alpolgármesteri tisztségre Tóth Birtan Csabát jelölik. Hozzátette: Tischler Ferenc jelenlegi alpolgármester tevékenységével is elégedettek, de számára más feladatot szánnak, ugyanis a következő években sok pályázat lesz a szociális területen, ezért ő ezt a szakterületet irányítja majd. 

 

Kapcsolódók

Kimaradt?