Iktatták az RMDSZ városi tanácsosjelölti listáját Marosvásárhelyen

Iktatták az RMDSZ városi tanácsosjelölti listáját Marosvásárhelyen: a kedd délután benyújtott listán szereplők zöme közgazdász és jogász, de van közöttük tanár, tudományos kutató, újságíró, fogorvos, mérnök, politikai elemző, vállalkozó, vegyész, építész, hegyimentő, turisztikai szakember, egészségügyi asszisztens és teatrológus is.

A legfiatalabb az 1991-ben született Bakó Szabolcs menedzser, a 29 nevet tartalmazó lista veteránja pedig az 1947-ben született Gál Éva nyugalmazott építésztechnikus.

A kedd délután iktatott városi tanácsosjelölt listán az első helyet a jogi végzettségű Peti András alpolgármester foglalja el, őt Novák Csaba Zoltán történész, a Román Akadémia tudományos munkatársa követ. A bejutónak számító első 13 helyen Magyary Előd fogorvos, Szászgáspár Barnabás edző, Csíki Zsolt tanár, Bakos Levente mérnök, közgazdász, Furó Judit építésztervező, Mózes Levente Sándor közgazdász, jogász, Kovács Lajos Alpár jogász, Makkai Gergely meteorológus, Vajda György újságíró, Tamási Zsolt József tanár neve szerepel.

A jelöltlista iktatását követően Vass Levente, az RMDSZ városi szervezetének választmányi elnöke úgy nyilatkozott a sajtónak, hogy a megújulás listáját nyújtották be, hiszen kevés kivétellel, zömében megújul az RMDSZ tanácsosi frakciója. A jelölteknél figyelembe vették, hogy a város valamennyi körzete képviselethez jusson, ugyanakkor arra is figyeltek, hogy az RMDSZ nőszervezetének képviselője is bejutó helyre kerüljön, ahogy az ifjúság jelenlétére is figyelmet fordítottak. „Meggyőződésem, hogy rendszeres fogadóórákat tartanak, odafigyelnek a város problémáira, konzultálnak a közösség tagjaival, a marosvásárhelyiek érdekeit képviselik” – mondta Vass Levente.

„Úgy gondoltunk erre a listára, hogy ez minden marosvásárhelyinek a listája” – fogalmazott Peti András, az RMDSZ városi szövetségének elnöke, aki azt is elmondta, hogy a múlt héten is próbáltak egyezségre jutni az MPP-vel és az EMNP-vel, akiknek az utolsó percig fenntartották a megígért helyeket: a polgári pártnak a 2. helyet, a Néppártnak a 9. és 12. helyet, de a tárgyalások mégsem jártak eredménnyel. „Az RMDSZ a saját feladatát elvégezte, az ajánlatait megtette, azokkal nem kívánt élni a másik két magyar politikai párt” – mondta Peti.

A nőszervezet képviselője, Furó Judit, arról beszélt, hogy aktívan szeretnének részt venni a város életében, úgy ahogy azt eddig is tették. Bakó Szabolcs a fiatalokat szeretné kimozdítani a számítógép elől és aktívvá tenni, hogy vállaljanak részt a város életében, pályázzanak, hogy ifjúsági rendezvényeket szervezhessenek.

Peti András a Maszol érdeklődésére elmondta, azt szeretnék, ha legalább 13 jelölt jutna be a városi önkormányzatba, ahol most tízen képviselik az RMDSZ-t, a marosvásárhelyi magyar közösséget. 

Kapcsolódók

Kimaradt?