Az RMDSZ az EMNP-s lemondásokról: még nyitva áll a marosvásárhelyi jelöltlista

A marosvásárhelyi RMDSZ tanácsosjelölti listája április 17-ig nyitott az EMNP és az MPP jelöltjei számára – jelentette ki hétfőn a Maszolnak Peti András.

A szervezet elnökét annak kapcsán kérdeztük, hogy hétfőn lemondott tisztségéről az EMNP marosvásárhelyi elnöke és alelnöke, Jakab István és Portik Vilmos. Mindkettő a magyar összefogás elmaradásával indokolta lépését, utóbbi pedig az RMDSZ-t okolta a kudarc miatt.

Peti András elmondta, Marosvásárhelyen 29 jelöltet lehet indítani a helyhatósági választásokon, és öt hely még betöltetlen az RMDSZ listáján. „Hűek és következetesek maradunk felajánlásunkhoz, politikai partnereinknek tekintjük a Néppártot és a polgári pártot. Az EMNP számára a 8. és a 12. helyet ajánlottuk fel, április 17-ig, az utolsó határidőig fenntartjuk, várjuk és bizakodóak vagyunk, hogy elfogadják” – jelentette ki. A Magyar Polgári Párt egyelőre nem nevezett meg senkit a városi tanácsosi listára – tette hozzá.

Peti András tájékoztatása szerint az RMDSZ jelöltlistájának első 15 helyén a következő nevek olvashatók: Peti András, Magyari Előd, Szászgáspár Barnabás, Csíki Zsolt, Bakos Levente, Mózes Levente, Bakó Szabolcs, Kovács Lajos, Novák Zoltán, Furó Judit, Boros Gyula, Kovács Árpád Géza, Makkai Gergely, Tamási Zsolt, Bíró Csaba Szilveszter. Ezt a névsort az RMDSZ Területi Állandó Tanácsa csütörtökön még felülbírálhatja.

A szervezet elnöke szerint jelöltlista 80 százalékban megújult, és összeállításakor két fontos alapelvet tartottak szem előtt: a területelvűséget és a szakmaiságot. Az előbbi azt jelenti, hogy az első tíz befutó helyre egy-egy lakónegyedet képviselő jelölt került. A szakmaiság azt jelenti, hogy a jelenlegi öt szakbizottságban legalább két képviselője legyen a magyar közösségnek, aki érdemben és eredményesen tudjon tevékenykedni.

Soós Zoltán, Marosvásárhely független magyar polgármesterjelöltje Portik Vilmos lemondásáról a Maszolnak kifejtette, mivel független jelölt, és mindhárom pártnak a támogatottja, nem szeretné elemezni az EMNP városi szervezet alelnökének lépését. „Természetesen sajnálatosnak tartom, hogy nem történt meg az összefogás, és úgy gondolom, hogy nem a helyi egyeztetéseken múlott csak” – fogalmazott Soós. Szerinte ha van is nézeteltérés magyar pártok között a tanácsosi lista körül, ennek nem lenne szabad befolyásolnia a vásárhelyi közösség közös polgármesterjelöltjét. Hozzátette, maga is azt szerette volna, és azért lobbizott hónapokon át, hogy legyen egy közös jelöltlista.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?