Portik Vilmos lemond az EMNP-s tisztségéről, tanácsos sem akar lenni

Lemond az Erdélyi Magyar Néppártban (EMNP) betöltött tisztségéről és helyi képviselőjelöltként sem indul a júniusi önkormányzati választásokon Portik Vilmos, az EMNP marosvásárhelyi szervezetének alelnöke.

Portik Vilmos ezt vasárnap este jelentette be Facebook-oldalán. Bejegyzésében csalódottságának adott hangot amiatt, hogy a magyarság Marosvásárhelyen képtelen összefogni. „Ezt politikai munkám kudarcának is tekintem, és ezért is döntöttem úgy, hogy ha szülővárosomban nem jön létre az összefogást hitelesen megjelenítő közös tanácsosjelölti lista, akkor az idei választásokon tanácsosjelöltként sem veszek részt” - fogalmazott a politikus.

„Ha egy párt tisztségviselője a választások során nem vállalja a megmérettetést, akkor annak erkölcsi alapja sincs a párton belül tisztséget betölteni. Ennek értelmében az Erdélyi Magyar Néppártban betöltött minden tisztségemről lemondok” - tette hozzá Portik Vilmos. Úgy vélte: a helyi politikusok hibáztak, amikor hagyták, hogy pártjaik országos vezetői egyezkedjenek a marosvásárhelyi megoldásokról.

A Maszolnak arra a kérdésére, hogy miért nem valósult meg az összefogás Marosvásárhelyen, Portik Vilmos kijelentette: az RMDSZ-t tartja felelősnek a kudarcért. „Az RMDSZ nem az összefogásra törekedett, hanem arra, hogy az EMNP gyengén szerepeljen. A marosvásárhelyi helyzet áldozata annak az országos törekvésnek, hogy újra bebizonyítsák: az RMDSZ képes szövetségesek nélkül megállni a pályán" – fogalmazott a politikus.

Portik Vilmos távozásával az EMNP az egyik legnépszerűbb politikusát veszíti el Marosvásárhelyen éppen az önkormányzati képviselőjelölt-listák összeállításának időszakában. Portik Vilmos volt az EMNP jelöltje a marosvásárhelyi magyarság közös polgármesterjelöltjét kijelölő tavaly októberi előválasztáson, amelyen a szavazatok 28,9 százalékát szerezte meg.

Portik Vilmos megerősítette, hogy támogatja az RMDSZ-hez tartozó Soós Zoltánt, a marosvásárhelyi magyarok polgármesterjelöltjét, aki függetlenként száll versenybe a június 5-i önkormányzati választásokon. Kijelentette: ezután elsősorban civilként kíván dolgozni szülővárosáért.

Portik Vilmos 2015 decemberéig az EMNP Maros megyei szervezetének az elnöki tisztségét töltötte be, azóta a párt megyei alelnöke.

Kapcsolódók

Kimaradt?