Megállapodott az RMDSZ és MPP Kolozs megyei szervezete

Az RMDSZ és az MPP között létrejött megegyezést ismertette a két megyei szervezet elnöke szerdán, Kolozsváron. Elhangzott: az RMDSZ Kolozs megyei listáján egy polgári pártos jelölti is szerepel majd.

Az MPP jelöltje a hatodik helyet kapja meg, amelynek a megszerzése 2012-ben valamivel több mint száz szavazaton múlott.  Az összefogással talán lehetőséget kapnak a mandátum megszerzésére, mondta el Csoma Botond, a Kolozs megyei RMDSZ elnöke.

Kaizer Róbert, a Kolozs megyei MPP elnöke elmondta, erősebb frakcióra volna szükség a megyei tanácsban, az MPP által kiegészített programcsomag gazdasági terveivel ugyanakkor fejlődést érhetnek el. Bíznak abban, hogy sokkal jobb eredményt érnek el közösen, persze vannak a megyében települések, ahol ők is úgy látják, érdemes helyet adni a versenynek.

A japán csoda

Kiemelte, a japán kereskedelmi kamara elnökét felkérte arra, hogy látogasson el a megyébe, egy politikai attaséval pedig már találkoztak is a távol-keleti ország követségétől. Japán kapcsolatairól elmondta, az évek során alakultak ki, és már kézzelfogható eredményük is van: az MPP közbenjárásával Gyulakutára a még Ceaușescu-korban megálmodott hőerőmű megépítésének tervezése.

Elmondta, az erdélyi magyarság szerinte japánbarát, de ezt még nem vittük be a köztudatba.

Kolozsvár óriási lehetősége a biomassza-üzemek működtetése Kaizer szerint, erre irányuló lépéseket pedig egy erősebb megyei tanácsi frakcióval el lehet érni. Vidéken arra volna szükség, hogy minden magyar településen legyen lehetőség munkahelyek szerzésére, erre vonatkozóan már dolgoztak ki terveket, például sófürdők létrehozásával.

Csoma Botond kihangsúlyozta, pragmatikus megközelítésekre szükség van, hiszen jól láthatók az egzisztenciális különbségek Kolozsvár és a megye vidéki települései között. „Remélem, az együttműködés egyik eredménye az lesz, hogy a megélhetést biztosítva megállítjuk a magyarok elvándorlását” – mondta.

Döcögő összefogás

Az EMNP korábban kérte, hogy Fancsali Ernő legyen jelen az RMDSZ városi listáján, az RMDSZ azonban úgy gondolta, hogy Gergely Balázs személyében az összefogás már megvalósult, hangzott el.

Csoma hozzátette, Bánffyhunyadon volt esély arra, hogy megegyezés legyen az RMDSZ és a Néppárt között, és bár a két helyi szervezet megegyezett abban, hogy egy ötfős listára két néppártos szerepeljen a második és ötödik helyeken, az alpolgármesteri tisztségre az EMNP támogatta az RMDSZ-es jelöltet is. A terv dugába dőlt: míg az RMDSZ támogatta az ajánlatot, a Néppárt vezetősége nem fogadta el.

Kapcsolódók

Kimaradt?