Gergely Balázs az RMDSZ kolozsvári tanácsosjelölti listájára kerül

FRISSÍTVE: Az RMDSZ kolozsvári szervezetének decemberi felkérésére válaszolva Gergely Balázst, a Kolozsvári Magyar Napok főszervezőjét jelölik a történelmi magyar egyházak a kolozsvári tanácsosi lista második helyére. Gergely a Maszolnak elmondta, hogy vállalja a jelölést.

Indoklásukban az egyházfők hangsúlyozták, hogy javaslatukkal, a kolozsvári magyar összefogás szükségességéből kiindulva, olyan érdekképviseleti csapat kialakításához kívánnak hozzájárulni, amely képes a bizalom megerősítését, a magyar önkormányzati képviselet megszilárdítását szolgálni.

„Örömmel és bizakodással fogadjuk történelmi egyházaink Gergely Balázsra vonatkozó jelölését, hiszen olyan emberről van szó, akinek elkötelezettsége, hitelessége, közösségi szolgálatra való elhivatottsága Kolozsváron közismert. Az önkormányzati munkában minél több olyan jelöltre van szükség, aki képes tisztességgel és felelősségteljesen képviselni a magyar emberek, intézmények, szervezetek problémáit, aki eddigi, a közösség érdekében kifejtett munkája által már elnyerte annak bizalmát és támogatását” – idézte kedden az RMDSZ közleménye Horváth Annát, a városi szervezet elnökét.

A tanácsosi lista további összeállításának eljárásáról, a jelölések és a rangsorolás módozatairól a városi választmány március 3-i ülésén döntenek.

Gergely elfogadja a jelölést

Gergely Balázs a Maszolnak elmondta, megtiszelőnek tartja az egyházfők javaslatát, amelyet önmagában elegendőnek tartott arra, hogy vállalja a jelölést. Ugyanakkor emlékeztetett arra, hogy már három éve visszavonult ugyan a politikai élettől, de az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) tagja maradt, ezért döntése előtt szükségesnek érezte konzultálni az EMNP megyei és országos vezetőségével. „A válasz pozitív volt. Támogatják, hogy az RMDSZ listájára kerüljek" – tájékoztatott a jelölt.

Arra a kérdésünkre, hogy kilép-e a jelöltista leadása előtt az EMNP-ből, a Kolozsvári Magyar Napok főszervezője azt mondta: abban egyezett meg az RMDSZ és a Néppárt megyei vezetőivel, hogy a "kötelező jogi feltételeket betartva" indul a választásokon. „Nem leszek RMDSZ-es pártkatona, mint ahogy az EMNP-nek sem vagyok jó ideje aktív tisztségviselője. Civil autonómiám lesz" – jelentette ki.

Arra a kérdésünkre, miként kommentálja, hogy az EMNP önálló tanácsosi jelöltlistában és polgármesterjelöltben gondolkozik Kolozsváron, Gergely azt nyilatkozta: tudomása szerint még nem zárultak le a tárgyalások a két politikai alakulat kolozsvári szervezete között. „Úgy tudom, hogy az RMDSZ és az EMNP is megegyezésre törekszik Kolozsváron" – részletezte. 

Indulását az RMDSZ listáján Gergely Balázs fontos és előremutató döntésnek nevezte. „Bár lenne máshol is követője" – tette hozzá.

Mint korábban írtuk, az RMDSZ és az EMNP közötti egyeztetések kudarca után a Néppárt bejelentette, hogy Kolozs megyében Kolozsváron és további húsz községben indít önkormányzati jelöltlistát , emlett a kincses városban is lesz polgármesterjelöltje. A bejelentésre reagálva Csoma Botond, az RMDSZ Kolozs megyei szervezetének elnök a Maszolnak elmondta, a magyar képviseletet is veszélyeztethetnek az EMNP jelölései.

 

 

Kapcsolódók

Kimaradt?