Alaposan kitolt erdélyi utasaival a hét végén a CFR

Több tucat személy panaszolta be a román vasúttársaságot (CFR) a fogyasztóvédelemnél a hét végén, amiért bizonyíthatóan cserben hagyta őket. Alagútfelújítási munkálatok miatt ugyanis úgy módosította több járatának útvonalát, hogy arról az utasokat jegyvásárláskor nem értesítették, sőt a vonat elindulása után több órával sem tájékoztatták őket arról, miként juthatnak el a célállomásra.

V. I. vasárnap utazott a Korona nemzetközi járattal Budapestről Kolozsvárra. A Maszolnak elmondta, szombatra nem tudott jegyet váltani, a Keleti pályaudvaron arról tájékoztatták, hogy vágányzárat rendeltek le aznapra. Mivel a jegypénztárnál nem volt tudomásuk arról, hogy a vágányzár vasárnapra is vonatkozna, a vasárnapi járatra váltott jegyet.

„Körülbelül egy órával az indulás után hirtelen közölték, hogy a Korona nem megy Kolozsvárra. Többen zúgolódni kezdtek, magyarázatot követeltek, de csak annyit tudott mondani a kalauz, hogy vágányzár van, és a vonat Désre megy. A vágányzár okát a jegykezelő maga sem tudta. Azzal vigasztaltak, hogy átérve a határon, majd többet megtudunk. Tévedtünk. A román kalauz a román oldalon csak annyit közölt, hogy a vonat 0 óra 50 perckor fut be Désre, onnan pedig 3 óra 10 perckor indul egy másik szerelvény Kolozsvárra. Amikor többen kérdőre vonták, hogy miért nem intézkedik a vasúttársaság, és miért nem küld buszokat, a kalauz csak annyit mondott: a CRF nem tud vasárnap éjszaka csak úgy szerződést kötni busztársaságokkal. Désen végül mégis csak autóbusz várt bennünket" - számolt be V. I.

A Koronával Kolozsvárra utazók közül többen panasszal fordultak a fogyasztóvédelmi hatósághoz a CFR mulasztása miatt. Ebben többek között kiemelik, hogy a kalauz hat órával a vágányzár bejelentése után sem tudta megmondani, miként juttatják célba az utasokat; nem közölték időben, hogy a vonat más útvonalon fog közlekedni, ezért sokan lekésték a csatlakozásokat, nem értek időben célba; az utolsó pillanatban elrendelt szombati vágányzár miatt sokan kénytelenek voltak elhalasztani útjukat, hiába váltottak oda-vissza jegyet.

B. G. a Facebookon számolt be arról, hogyan ért a Hargita gyorssal Nagyváradról Csíkszeredába vasárnap: "Nem volt valami kellemes. Nagyváradon felszálltunk egy autóbuszra, ami elvitt a dési állomásra. Tömegnyomor, nagy táskák, tolongás, minden, amit el lehet képzelni. Kint álltunk a peronon, de senki nem mondta volna, hogy nem közlekedik a Hargita.  Csak annyit mondtak, hogy aki Kolozsvárra tart, az menjen ki az állomás elé, mert busszal fogják szállítani őket... Azt sem tudtuk, hogy mi van, rohanás az állomás elé, fel a buszra..., nagy nehezen jutottam haza...".

Sonkolyoson több mint száz utast hagytak cserben

A Mediafax tájékoztatása szerint voltak olyan utasok, akik még rosszabbul jártak: vasárnap este több mint száz utas ragadt a sonkolyosi állomáson, miután mindössze egy negyven férőhelyes busszal akarták elszállítani őket.  Az autóbusznak a Nagyvárad-Kolozsvár gyorsvonat utasait kellett volna célba juttatnia.

Az egyik utas, Oana Mîndruţ elmondta, több órás várakozás és számtalan próbálkozás után sem tudták elérni a busztársaságot. "A Nagyvárad-Kolozsvár gyors délután öt órára ért Sonkolyosra, onnan egy busztársaságnak kellett volna Kissebesre vinnie. Órák óta várakozunk, semmi. Ez egyszerűen elfogadhatatlan, több utasnak is csatlakozása van Kolozsváron és le fogják késni" - jelentette ki.

A CFR a Mediafaxnak közölte, hogy az autóbuszokért nem a vasúttársaság felelős, hiszen nem ők kötöttek szerződést az autóbusz-társaságokkal. Egy vasúti sínfelújítással megbízott cég mulasztott. A romániai vasúti infrastruktúra karbantartásával és fejlesztésével foglalkozó CFR Infrastructură Kolozs megyei igazgatója, Dumitru Mateaş közölte, kapcsolatba léptek a céggel, amely biztosította őket, több buszt kirendel a helyszínre.

Mit nem kommunikált megfelelően a CFR?

A CFR személyszállítás hivatalos oldalán úgy tájékoztat, hogy Barátka és Sonkolyos között alagútjavítási munkálatok zajlanak, ezért keddig meghosszabbítják a vágányzárat. Itt nézheti meg, ez milyen járatokat érint.

A vasúttársaság tájékoztatása szerint a munkálatokkal megbízott SC IMPLENIA SA nem tartotta be a szerződésben foglalt határidőt, és haladékot kért. A CFR közleményében úgy fogalmaz, a cégnek viselnie kell ennek következményeit, többek között fedeznie kell a vasúti utas- és áruszállítást ért károk költségeit, ugyanakkor azért is felelősséget kell vállalnia, hogy olyan busztársaságokat bízott meg, amelyek nem szállították el az utasokat. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?