Végérvényesen utcára szorultak a dohányosok

Utcára szorultak a dohányosok, az elmúlt éjjel életbe lépett a dohányzást a zárt közterületeken megtiltó rendelet. 

Néhány perce ütötte el éjfélt a Szent Mihály templom toronyórája. Az Egyetem utcai, Sister’s nevű lokál előtt enyhén meggörnyedt, nagykabátos alak szívja a cigarettáját magányosan a barátságtalanul hideg, kora tavaszi éjszakában. Kitűnő modell lehetne a világfájdalom és dekadencia szobrához.

Néhány lépéssel odébb, az Insomniában nagy élet van, harsány, víg tort ülnek a dohányosok. A tulajdonos az imént jelentette be, hogy pontban éjfélkor lezárult egy korszak, új, füstmentes éra kezdődik a legrégebbi kolozsvári kultuszkocsmában is. Az évtizedes megszokást azonban szemmel láthatóan nem könnyű levetkőzni: az asztalokon hamutálca, szinte mindegyikban parázsló cigaretta, a közönség minden bizonnyal úgy érzi, isten adta joga, hogy idebenn szívja végig az utolsó szálat. A füst olyan tömény, hogy marja a szemet, garatot, percek alatt a ruhába issza magát.

Dohányzási tilalom ide vagy oda, itt még hónapok múlva is kátrány és nikotin úszik majd a levegőben, fut át az agyamon, úgy átitatta a falakat az ezer és ezer cigi füstje.

A Bulgakovban ellenben teljes az apátia. Alig néhányan kókadoznak az asztalok mellett, a Macskaházban már sepregetnek a pincérlányok. A teraszon egyetlen vendég álldogál, egyik kezében sör, a másikban cigaretta. A sötét Kötő (Ion Rațiu) utcában nagy, fényes alagsori ablakaival terráriumra emlékeztet a Moonlight söröző. Át se kell lépni a küszöböt, hogy lássa az ember, itt is beköszöntött a füstmentes kor.

Kicsitt fennebb, az RMDSZ székház közelében népes román társaság tölti meg az utcát, karattyol, fújja a füstöt, annak bizonyítékaként, hogy a Revolution nevű klubban is komolyan veszik a dohányzási tilalmat. Bekukkantok a L’Atelierbe is. A gangon szokatlan látvány fogad, lépni is alig lehet a söröző, dohányzó emberektől, mintha éjszakai piknikre gyűlt vonna össze a galeri.

Bár éjnek évadján, félórával a cigistopp életbe lépését követően valószínűleg még nem kell hatósági ellenőrzésre számítani, úgy tűnik, hogy a Főtér keleti oldalának elegáns, felkapott lokáljai sem kockáztatják meg a tetemes összegű bírságot, szinte mindegyik előtt álldogál egy-két ember, szájuk végében cigarettával. „Elképesztő, hova jutottunk. Kinn cigarettázunk, a hidegben” – kapom el fél füllel egy csinos, fiatal nő panaszát. Hát igen, már idehaza sem könnyű a dohányosok élete. Nem elég, hogy pénzbe kerül, büdös és egészségtelen, de már nem is hódolhat az ember a szenvedélyének háborítatlanul, kocsmaasztal mellett.

A dohányzásra kijelölt helyek felszámolásával teljesen száműzik a cigarettafüstöt a közintézményekből, szórakozóhelyekről, bárokból, kocsmákból, kávézókból. A tiltás nem csak a zárt helyiségekre vonatkozik.
Tilos dohányozni egyebek között fedett buszmegállókban, stadionokban, játszótereken, taxikban, kórházakban és azok udvarán, az irodaépületek erkélyein.
Rá szabad gyújtani a személygépkocsikban, illetve a parkokban is megengedett a dohányzás, ám a játszótereken és azok közelében viszont már nem. Szabadtéri koncerteken, ha azok teljes mértékben a nyílt ég alatt zajlanak, a kijelölt helyeken szabad dohányozni – tilos viszont a taxikban.
Az új jogszabály előírásainak megszegését 5 000-től 15 000 lejig terjedő pénzbírsággal büntetik, ha intézményekről, és 100-500 lejre, ha magánszemélyekről van szó. Innen letölthető az az útmutató, amelyben elmagyarázzák, mit kell tenniük a lokálok tulajdonosainak, a közintézmények vezetőségének, hogy elkerüljék a büntetéseket. 

Kapcsolódók

Kimaradt?