Örökbe adják a sepsiszentgyörgyi kóbor kutyákat

A szépmezői kutyamenhely tavaly több mint 250 kóbor kutyát adott örökbe az országba és külföldre. Idén is már 23 kutyát szállítottak Hollandiába örökbefogadó családokhoz, illetve 41 kóbor ebet fogadtak be háromszékiek, összegzett Tóth Birtan Csaba. A kutya-menhelyet működtető Tega köztisztasági vállalat igazgatója szerint az elmúlt esztendőben 730 kóbor kutyát fogtak be a város utcáiról vagy pedig fogadták be.

Több ízben is előfordult, hogy magánszemélyek zsákban vittek be 5-8, párnapos kiskutyát. Bardócz Ernő, a menhelyet működtető vállalat szakembere felhívta az érintettek figyelmét, hogy a kiskutyákon nem segítenek azzal, ha 6-8 hetes koruk előtt beviszik őket a szépmezői menhelyre, mivel  azok nem élik túl azt, hogy korán elválasztják anyjuktól, így a gazdák csak átdobják a felelősséget a menhely működtetőjére.

A szépmezői telephelyen tavaly 385 kutya hullott el természetes körülmények között, ezek többsége kiskutya volt, de voltak beteg állatok is. Emellett 87 ebet altattak el, mert betegek voltak, vagy agresszívek, így esélyük sem lett volna az örökbefogadásra.

A 140 férőhelyes menhelyen jelenleg 172 ebet gondoznak, de idén szeretnék fejleszteni a telephelyet, így csatornázzák a ketreceket és korszerű állatorvosi rendelőt rendeznek be, ahol kezelni tudják a befogadott kutyákat, de tervezik, hogy valamilyen kedvezményes rendszerben ivartalanítanák a kívülről behozott ebeket is, mondta Tóth Birtan Csaba.

Hozzátette, hogy munkatársaik időszakonként felkeresik az Őrkő negyedet, mivel onnan származik a kóbor ebek jelentős többsége, és megpróbálják meggyőzni az ott lakókat, hogy ha nem tudnak gondoskodni kutyáikról, adják át a menhelynek. Az elmúlt időszakban 133 kutyát hoztak el az Őrkő negyedből.

A csütörtöki sajtótájékoztatón Póra Kinga bejelentette, hogy megalapították a Gazdátlan Ebek Egyesületét. Ennek tagjai régóta tevékenykednek önkéntesként a menhelyen, most szervezett formában szeretnék támogatni a telephely működését és segíteni az örökbe adást. A szépmezői menhely vezetője, Balázsi Csaba hozzátette: a Facebook oldalon népszerűsítik az örökbe adásra szánt ebeket, de iskolák elemi osztályait is felkeresik ezzel a lehetőséggel. 

 

A szépmezői kutyamenhely || Fotók: Kristó Gothárd Hunor A szépmezői kutyamenhely || Fotók: Kristó Gothárd Hunor A szépmezői kutyamenhely || Fotók: Kristó Gothárd Hunor A szépmezői kutyamenhely || Fotók: Kristó Gothárd Hunor A szépmezői kutyamenhely || Fotók: Kristó Gothárd Hunor

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?