Március 11-én adják át Szacsvay Imre nagyváradi szobrát

„Március 11-án átadjuk, március 15-én pedig birtokba vesszük Szacsvay Imre szobrát” – közölte lapunkkal Ritli László Csongor, az RMDSZ nagyváradi tanácsi frakciójának vezetője. A politikus örömmel jelentette be: sikerült egészében helyreállítani az alkotást.

A szobor felújításának lépéseiről a Maszol is többször beszámolt, Gere István szobrászművésznek, kőfaragónak mára sikerült befejeznie a szobor talapzatát is.

Az RMDSZ októberi felhívására sokan küldtek korabeli képeslapokat, ezek alapján rekonstruálták, hogyan is nézett ki eredeti állapotában a szobor erősen megrongálódott talapzata. Ennek nyomán készültek el annak helyreállításával, így március 11-én régi fényében adhatják át a szobrot, az egybegyűlteknek többek között Áder János magyar államelnök beszédét tolmácsolják majd ez alkalomból.

A szobrot környező park rendbetételét a nagyváradi önkormányzat vállalta. Jelenleg az építési engedély beszerzésére várnak, Ritli László Csongor elmondta: reményeik szerint az október 24-i megemlékezésre – ekkor van az Országgyűlés mártír jegyzője kivégzésének évfordulója – már a szobor környéke is teljes szépségében várja a látogatókat.

Kapcsolódók

Kimaradt?