Közadakozásból fejeznék be Szacsvay Imre nagyváradi szobrának felújítását

Levélben fordulnak támogatásért Magyarország elnökéhez, az országgyűlés elnökéhez és a testület jegyzői karához, a magyar miniszterelnökhöz, a minisztereelnök-helyetteshez, egyes miniszterekhez és államtitkárokhoz, Debrecen város polgármesteréhez, a kolozsvári magyar konzulátushoz, hogy összegyűjtsék Szacsvay Imre nagyváradi szobra felújításának befejezéséhez szükséges összeget - mondta csütörtökön Ritli László Csongor, a Bihar megyei RMDSZ jogi és államigazgatási ügyekért felelős ügyvezető alelnöke.

Amennyiben a felkérés nem járnak teljes sikerrel, iskolakezdés után újabb gyűjtési kampányt indítanak - tette hozzá. A gyűjtésben részt vett és vesz a négy történelmi egyház, a római katolikus, a református, az evangélikus és az unitárius, valamint a Varadinum Alapítvány is.

Mint arról már beszámoltunk, a szobor felújítását Kolozsi Tibor kolozsvári szobrászművész és csapata végezi. Magát a szobrot viaszozás után beburkolták, hogy védjék a talapzaton végzett munka során keletkező portól, a tervek szerint Szacsvay Imre bronzba öntött alakjára kerül még egy védőréteg is, amiről rongálás esetén könnyebb lesz eltávolítani a festéket.

Az ügyvezető alelnök elmondta, már megrendelték a talapzatjavításához szükséges mészkövet, ez jövő héten érkezik Váradra, ezt követően Gere István kőfaragó és Kiss Zoltán restaurátor is elkezdhetik a munkát. Mint elhangzott, a költségeket 75-80 ezer lejre becsülik, ennek felét már ki is fizették, ez a pénz szintén a téglajegyekből és adományokból gyűlt össze.

Ritli László Csongor elmondta: amennyiben összegyűl a hiányzó pénz, év végére régi fényében láthatják az Országgyűlés mártír jegyzőjének szobrát.

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?