Készül a nagyváradi Szacsvay-szobor talapzata

Kőpor szálldogált, szerszámok berregtek hétfőn délelőtt Szacsvay Imre nagyváradi szobra körül, ahol Gere István kőfaragó restaurátor és Lovász István kőfaragó dolgozott a szobor talapzatának felújításán. Mint Gere Istvántól megtudtuk, a felújításhoz szükséges süttői mészkő a vártnál kicsit később, pénteken este érkezett meg Váradra, nehézkesebb volt a megfelelő méretű darabok kitermelése a vártnál.

A „kinagyolást” azaz a kövek helyének előkészítését már elvégezték, majd a kövek behelyezése után az egész kőfelületet letisztítják, helyrehozzák a kisebb csorbulásokat, majd a fugázás a vegyszeres kezelés, a hidrofobizálás (víztaszító felületkezelés), csírátlanítás és graffiti elleni védelem következik.

A szobor talapzatán összesen hat darab mészkövet kell elhelyezni, ezzel a tervek szerint október közepére készülnek el. Mint Gere István elmondta, összesen körülbelül egy köbméternyi kőanyagot kell megmunkáljanak, egyelőre elektromos gépekkel, de a végső megmunkálást, a szemcsézést vésést kézzel végzik el, hogy a felújított kövek illeszkedjenek a felületbe.

A mesterek keze nyomát egyébként Erdélyszerte láthatják, hiszen Nagyváradon például a színház lépcsőjén és a várban dolgoztak például a Bethlen-emléktáblán, de Kolozsvárott, Nagybányán, a nagykárolyi kastélynál, Aradon a  Szentháromság-szobor áthelyezésén, Szilágysomlyón, Nagyszeben az evangélikus templomban és a gyulafehérvári székesegyházban is dolgoztak már. 

Kimaradt?