Kovács Péter örvend annak, hogy kiszivárgott az MPP elnökének írt e-mailje

A feladója és a címzettek szerint is csak az RMDSZ és az MPP összefogásának működőképességét bizonyítja az az e-mail, amelyet kedden közölt egy székelyföldi portál. Nem tudni, hogy a levél hogy szivárgott ki.

„Kiszivárgott az RMDSZ-MPP paktum” címmel a szekelyfold.ma portál kedden nyilvánosságra hozta azt az e-mailt, amelyet az RMDSZ ügyvezető elnöke, Kovács Péter küldött négy hete az MPP országos elnökének, Biró Zsoltnak és háromszéki vezetőjének, Kulcsár Terza Józsefnek.

A levélben Kovács Péter településekre bontva tesz konkrét ajánlatot az MPP-nek az együttműködésre a két fél közötti országos megállapodás szellemében.  A portál szerint az e-mailben foglalt információk annak bizonyítékai, hogy az MPP „feladta függetlenségét néhány képviselői helyért”.

Az RMDSZ ügyvezető elnöke kedden a Maszolnak megerősítette, hogy a szóban forgó e-mailnek valóban ő a feladója. Kiszivárgásáról Kovács Péter kijelentette: örvend annak, hogy nyilvánosságra került ez a levél, ugyanis azt igazolja, hogy működik az összefogás a két politikai szervezet között. „Az RMDSZ elnöke és az MPP elnöke által aláírt megállapodás ezek szerint nem csak egy papír, amit betettünk a fiókba, hanem közös munka és közös gondolkodás követi” – jelentette ki.

Kovács Péter elmondta, az e-mail az RMDSZ és az MPP közötti országos megállapodás gyakorlatba ültetését jelenti. A politikus felidézte: az egyezség szerint a felek arra törekednek, hogy a helyi igények felmérését követően a lehető legtöbb településen a legesélyesebb magyar polgármesterjelöltet támogassák. „Ezt azt jelenti, hogy az RMDSZ vezetősége sehol, egyetlen településen sem fogunk a helyi szervezetünk fölött dönteni” – magyarázta.

Az ügyvezető elnök hangsúlyozta, ezekről az együttműködési lehetőségekről korábban már beszéltek a nyilvánosság előtt is, és azokban a megyékben, ahol már lezárták a tárgyalásokat az MPP-vel (mint például Háromszéken), a sajtóval is ismertették az egyeztetések eredményeit.

Kovács Péter megjegyezte: az RMDSZ vezetőivel tartott kolozsvári tárgyalásai utáni sajtótájékoztatóján az EMNP elnöke, Szilágyi Zsolt elmondta, hogy az egyik javaslatuk az volt, hogy területi leosztásban indítsanak jelölteket a választásokon. „Akkor ők ezt elfogadhatónak tartották, és most amikor az RMDSZ és az MPP között erről folynak az egyeztetések, akkor már nem így gondolják” – jelentette ki arra utalva, hogy a levelet kiszivárogtató portált az EMNP szócsövének tartja.

Kulcsár: azt bizonyítja, hogy dolgozunk

Az e-mail egyik címzettje, Kulcsár Terza József a Maszolnak elmondta, el nem tudja képzelni, hogyan került ki a levél a sajtóba. „Ám szerintem a tartalma csak azt bizonyítja, hogy komoly a szándék az együttműködésre az MPP és az RMDSZ között. Azt bizonyítja, hogy dolgozunk” – jelentette ki az MPP háromszéki szervezetének elnöke.

Kulcsár szerint nem véletlen, hogy most szivárgott ki a sajtóba a január 27-i keltezésű levél. Emlékeztetett arra, hogy Sepsiszentgyörgyön hétfőn jelentették be az MPP és az RMDSZ háromszéki vezetői a választási együttműködésről szóló tárgyalásaik eredményeit. „Olyan ember szivárogtathatta ki a levelet, akinek nem tetszik, hogy magyar a magyarral együttműködik. Megértem, hogy a román titkosszolgálatok teszik a dolgukat, de sajnos magyar emberek segítségével teszik” – jelentette ki.

Kapcsolódók

Kimaradt?