Székelyföldön az MPP versenyezni fog az RMDSZ-szel

Székelyudvarhely és Gyergyószentmiklós a Magyar Polgári Párt „bástyái”, az MPP-nek ezért mindkét városban önálló jelöltje lesz, akárcsak Csíkszeredában – nyilatkozta hétfőn a Maszolnak Biró Zsolt.

A pártelnököt az MPP önkormányzati választási stratégiájáról kérdeztük, amelyet hétvégi ülésén fogadott el a bővített elnökség. Ennek lényege, hogy versenyre és együttműködésre is készülnek az RMDSZ-szel. Az is biztos, hogy az MPP jelenlegi hét polgármestere „a megkezdett munka folytatására” készül.

Biró Zsolt elmondta, Székelyföldön üdvösnek tartják a politikai versenyt, Székelyföldön kívül pedig az MPP "megállapodáspárti" minden olyan esetben, amikor a magyarság részaránya korlátozza a versenyhelyzetet.

Ennek megfelelően az MPP önálló jelölteket indít a székelyföldi városokban, így Székelyudvarhelyen, Csíkszeredában és Gyergyószentmiklóson is. Biró Zsolt ezzel cáfolta azokat az információkat, miszerint nem kizárt, hogy az előbbi két településen az EMNP jelöltjét támogatják. „Az viszont el tudom képzelni, hogy a néppárt a mi jelöltünk mellé álljon” – magyarázta.

Gyergyószentmiklós esetében Biró Zsolt abban reménykedik, hogy felgyorsul az igazságszolgáltatás, és legalább alapfokon ítélet születi a város MPP-polgármestere, Mezei János perében. A politikus értésünkre adta: ha ez nem történik meg, akkor a párt másik jelöltet indít. „Kétharmados többségünk, ügyes alpolgármesterünk, ügyes tanácsosi csapatunk van a városban. Lesz önálló jelöltünk” – fogalmazott az MPP elnöke.

A párt hétvégén elfogadott stratégiája szerint Szatmár, Kolozs, Maros, Szilágy, Máramaros és Bihar megyék esetében a megyei választásokon közös magyar megyei lista állítására törekszenek az RMDSZ-szel, és ha ennek más jogi lehetősége nincs, az MPP úgy kezeli az RMDSZ listáját, mint összmagyar listát, a mandátumot szerzett polgáriak viszont az MPP-t képviselik majd a június 5-e után létrejövő testületekben. Ezen megyék esetében csak azokon a településeken száll versenybe az MPP, ahol a helyi arányok lehetővé teszik.

    

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?