Megállapodtak: együttműködik a választásokon az RMDSZ és az MPP

Újabb politikai együttműködési megállapodást kötött pénteken Kolozsváron a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) és a Magyar Polgári Párt (MPP), amely a 2016-os önkormányzati és parlamenti választásokra is kiterjed.

„Az RMDSZ és az MPP politikai együttműködési megállapodása annak bizonyítéka, hogy az eddigi együttgondolkodás, a közös tervezés és cselekvés sikeres volt. Úgy gondoltuk, hogy a 2016-os esztendő két választására olyan megállapodást írunk alá, amely egyetlen szempontot vesz figyelembe: a magyar érdek minél szélesebb körű érvényesítését” – jelentette ki Kelemen Hunor szövetségi elnök azt követően, hogy Biró Zsolt MPP-elnökkel együtt kézjegyével látta el a dokumentumot Kolozsváron.

Az RMDSZ elnöke azt hangsúlyozta: a megállapodás kiterjed minden olyan erdélyi településre, ahol szükséges a két alakulat összefogása, közös fellépése ahhoz, hogy az önkormányzatokban megmaradjon, megerősödjön, vagy visszaszerezhető legyen a magyar közösség képviselete.

Az önkormányzati mellett a parlamenti választásokra is vonatkozik ez a megállapodás. "Itt az a cél, hogy az RMDSZ színeiben, a Magyar Polgári Párttal való együttműködés révén erős parlamenti frakciónk legyen” – szögezte le Kelemen Hunor. Hozzátette: mindkét alakulat tudatában van annak, hogy Székelyföldön lesznek olyan települések, amelyeken továbbra is fennáll majd a versenyhelyzet. 

„Ez nem jelent bajt, hiszen az előző választásokon hozzászoktunk már ahhoz, hogy verseny van. Úgy gondoljuk, ha a verseny tisztességes és a jelöltek nem sértik egymást, nem tesznek olyat, ami a másik becsületét, méltóságát bántja, akkor a megmérettetés mindenképp a közösség előnyére válhat” – hangsúlyozta a szövetségi elnök.

Verseny is lesz

Tájékoztatása szerint a tisztességes versenyre vonatkozó kitételeket is belefoglalták a megállapodásba, amelyet jövő év elején pontszerű, településekre lebontott együttműködésekkel egészítenek majd ki. „Lesznek olyan települések is, ahol egymás jelöltjét támogatjuk, és erre biztatjuk a választóinkat is azért, hogy a legesélyesebb magyar jelölt szerezze meg a polgármesteri tisztséget” – nyomatékosította az RMDSZ elnöke.

Biró Zsolt, a Magyar Polgári Párt elnöke a dokumentum aláírását követően arra emlékeztetett, hogy a 2014-ben elindított együttműködési folyamat során pártja fontos célja volt a többpártrendszer megteremtése az erdélyi magyar közösségen belül.

„Az eltelt másfél esztendő igazolta azt, hogy a felelős politika jegyében megvannak már azok a pontok, amelyekben együtt tudunk működni – akár önkormányzati, akár külpolitikai mozgástérre gondolok. Közös célunk az, hogy a magyar közösséget hatékonyan képviseljük. A politikai verseny ilyen értelemben is természetes dolog kell hogy legyen, a megmérettetésnek pedig nem kell megmérgeznie egy egész település hangulatát” – jelentette ki az MPP elnöke.

Szerinte a másfél évvel korábban aláírt dokumentum egy lépés volt a normalitás irányába, a mostani keretegyezmény pedig az akkori döntést szavatolja, a választási együttműködés optimális formáját foglalja magába.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?