Akadozik az RMDSZ-MPP együttműködés?

Az RMDSZ-el megkötött stratégiai partnerség felbontását szorgalmazza az Magyar Polgári Párt (MPP) sepsiszentgyörgyi elnöke. Bálint József keddi sajtótájékoztatóján sérelmezte, hogy a szövetség - arra hivatkozva, hogy nem időszerű - kihátrált a szombaton, Sepsiszentgyörgyön megszervezett tüntetés mögül.

A politikus szerint ennek a stratégiai partnerségnek inkább káros hatásai voltak az MPP-re. „Lehet, hogy stratégia volt, de partnerség nem az RMDSZ-szel”, mondta az MPP sepsiszentgyörgyi elnöke, aki szerint újra kell értékelni az RMDSZ-el való viszonyt, és meg kell erősíteni a jobboldalt.

A sepsiszentgyörgyi politikus egyike volt azoknak, akik múlt héten arra kérték a két jobboldali magyar párt MPP és EMNP országos vezetőit, hogy egyesítsék a két alakulatot.

Kovács: más időpontot javasoltunk

Biró Zsolt, az MPP országos elnöke a Krónikának azt mondta: továbbra is szeretnék nemzeti kérdésekben megtalálni a közös hangot az RMDSZ-szel, mert fontosnak tartják az erős fellépést, ám furcsállják, hogy a szövetség nem találta időszerűnek a polgári párt szombati akcióját. „Ha az RMDSZ továbbra is így viszonyul a nemzeti kérdésekhez, el kell gondolkodnunk azon, hogy ők mennyire veszik komolyan az együttműködést” – jelentette ki Biró Zsolt.

Kovács Pétert, az RMDSZ főtitkára szerint az MPP-vel megkötött „hosszú távú megállapodásban hosszú távú célokat” fogalmaztak meg, melyek szerinte továbbra is vállalhatók. A múlt szombati MPP-s tömegrendezvény kapcsán megjegyezte: a helyi RMDSZ-es vezetők mellett a magyar történelmi egyházak vezetői is egyetértettek abban, hogy nem időszerű a rendezvényen való részvétel.

„A választások utáni hetekben hihetetlenül megerősödött a román és a magyar emberekben az erdélyi érzés, hogy elsősorban erdélyiek és csak másodsorban romániaiak. Ez a tüntetés pedig egyértelműen magyar ügy, egy jogos magyar igényt fogalmazott meg. Ha összekötjük december elsejével, háttérbe szorította volna az erdélyiséget” – magyarázta Kovács Péter, aki szerint az RMDSZ korábban más időpontot javasolt az MPP-nek.

Kapcsolódók

Kimaradt?