Bíró Zsolt szerint a 2016-os év mérföldkő lesz az erdélyi magyarok számára

A normalitás irányába tett lépésnek nevezte mai marosvásárhelyi sajtótájékoztatóján Bíró Zsolt MPP-elnök a múlt héten, Kolozsváron, az RMDSZ és a Magyar Polgári Párt közötti egyezményt.

Ha szükséges, a közvetítői szerepet is vállalja az MPP az RMDSZ és az Erdélyi Magyar Néppárt között – mondta Bíró Zsolt mai, évértékelő sajtótájékoztatóján, ahol arra hívta fel a figyelmet, hogy az utóbbi 25 évhez hasonló újabb 25 esztendő nem adatik meg az erdélyi magyarságnak ahhoz, hogy rendezni tudja a dolgait a mindenkori román hatalommal.

Ezért arra kell törekedni, hogy az 1918-as gyulafehérvári kiáltvány, a Romániai nemzeti kisebbségeire, így a magyar közösség jogaira is vonatkozó ígéretek bekerüljenek a román Alkotmányba. Ez lehetne ugyanis a garancia arra, hogy 25 év múlva is élni fog itt egy magyar közösség, hogy esetleg nem csupán a Székelyföld marad meg, mint egyfajta bástya.

Ennek jegyében a 2016-os évnek az összefogás évének kell lennie. Fontos lépés volt az RMDSZ-el kötött egyezmény, – hangsúlyozta Bíró, aki úgy véli, az MPP és az EMNP között is egyfajta közeledés tapasztalható az utóbbi időben. 

Kapcsolódók

Kimaradt?