„Utálatpolitika” helyett együttműködik a háromszéki RMDSZ és az MPP

Háromszéken körvonalazódik az RMDSZ és MPP közti együttműködés az önkormányzati választásokon. Hétfőn Tamás Sándor az RMDSZ háromszéki elnöke és Kulcsár Terza József az MPP Kovászna megyei elnöke közös sajtótájékoztatón számoltak be a két politikai alakulat megyei szintű összefogásáról.

Tamás Sándor emlékeztetett, hogy ennek előzményeként egy évvel ezelőtt együttműködési megállapodást kötöttek az Magyar Polgári Párt önkormányzati képviselőivel, Kovászna megye fejlesztési stratégiája és a nemzeti ügyek tekintetében. A megállapodás értelmében, amennyiben az együttműködés eredményes és bizalmi alapon zajlik, a helyhatósági és parlamenti választáson is együttműködnek.

„Sokan, sokszor beszéltek az összefogásról. Mi, itt Háromszéken az együttműködésnek azt a formáját választottuk, amelynek eredménye, haszna és gyümölcse van”, mutatott rá Tamás Sándor. Hozzátette: az RMDSZ három községben nem indít saját polgármester jelöltet, és teljes szervezési erejével támogatja az MPP által indított polgármesterjelölteket. A megállapodás szerint Zabolán Fejér Levente jelenlegi alpolgármestert, Málnáson Szotyori Angéla tanácsost, és Gelencén Cseh József jelenlegi polgármestert indítja az MPP és őket támogatja az RMDSZ. Ezáltal meg szeretnék szüntetni a széthúzást Zabolán, az áldatlan állapotot Málnáson és Gelencén megerősítik az együttműködést. Háromszék ezen településein a helyi tanácsosi listát az RMDSZ állítja, amelyen mindkét politikai szervezet jelöltjei helyet kapnak így az MPP nem indít külön tanácsosi listát.

Tamás Sándor szerint Háromszéken március végére 40 közigazgatási egységben magyar polgármesterjelöltet állítanak, amelyek 25 százaléka új jelölt. Az RMDSZ legfiatalabb polgármesterjelöltjét Rétyen indítja, a 32 éves Dombora Lehel személyében. „Meggyőződésünk, hogy olyan világot élünk, amikor a magyar közösség és települések fejlesztése érdekében együtt kell működnünk. A tisztességes együttműködésből mindenki nyer, ezért egymást erősítő kampány lesz. Nem az a célunk, hogy lenyomjuk a másikat, hanem hogy hozzátegyünk a munkájához.” - fogalmazott az RMDSZ háromszéki elnöke. Hozzátette: a magyar együttműködést az EMNP-vel is kezdeményezték, erre azonban a párt országos vezetése nem bólintott rá.

Kulcsár-Terza József, az MPP Kovászna Megyei Szervezetének elnöke kiemelte, az „utálatpolitikának” véget kell vetni. „Fontos az együttműködés, amelyre nyitott volt az RMDSZ Háromszéki Területi Szervezete. „Vannak települések, ahol a jó hangulatot újra meg kell teremteni, a nézeteltéréseket el kell felejteni, hiszen látjuk, hogy a román hatalom milyen erőkkel súlyt le ránk a közigazgatásban.” Kulcsár szerint április 1-ig véglegesítik a tanácsosi és polgármesterjelölt listájukat. Az önkormányzati választáson húsz településen indítanak jelölteket, tehát az együttműködés mellett lesz verseny is, az viszont tisztességes, közösséget építő kampány lesz.

Kapcsolódók

Kimaradt?