Eltörölné a műemlék-épületekre rótt adót az RMDSZ

Elfogadhatatlannak tartja az RMDSZ, hogy a Pénzügyi-törvénykönyv értelmében megadózzák a műemlék-épületeket az önkormányzatok.

Az RMDSZ képviselőházi frakciója egy olyan törvényjavaslatot dolgozott ki, amely megszüntetné a jelenlegi állapotot. Márton Árpád, az RMDSZ Kovászna megyei parlamenti képviselője elmondta, egy műemlék karbantartása nagy költségekkel jár, különböző engedélyek, sajátos eljárások mentén lehet felújítani, rendben tartani. "Ezen épületek tulajdonosainak megadóztatása több kárt okoz, mint hasznot, éppen ezért mielőbb meg kell szüntetnünk az adókötelezettségeiket" – fogalmazott.

A törvényhozó elmondta, hogy azon műemlék-épületek, amelyekben nem folytatnak kereskedelmi tevékenységet, adókedvezményben részesültek ezidáig, azonban az újonnan megszavazott Pénzügyi-törvénykönyv hatályon kívül helyezte a műemlékvédelmi törvény cikkelyét, amely adómentességben részesítette ezen épületeket, ugyanakkor a helyi önkormányzatok hatáskörébe helyezte át a műemlékekre kiszabható adók elengedésének lehetőségét.

"A gyakorlat azt mutatja, hogy a legtöbb helyen az önkormányzatok adóval illették a műemlék-épületek tulajdonosait, és nemcsak az épületet, hanem az épület alatti földterületet is. A ma iktatott törvénytervezetünkben sürgősségi eljárással kértük az adómentesség újbóli bevezetését a műemlék-épületekre, illetve az alattuk lévő földterületre egyaránt" – fogalmazott Márton Árpád.

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?