Módosították a műemlékvédelmi törvényt, a szakma nagyobb szerepet kapott

Sürgősségi kormányrendelettel módosították szerdán a műemlékvédelmi törvényt - tájékoztat Facebook-oldalán a kulturális miniszter, Vlad Alexandrescu.

A módosítás értelmében a konzultatív jelleg helyett döntési lehetőséggel ruházták fel az Országos Műemlékvédelmi Bizottságot. A bizottság dönthet például arról, hogy milyen kategóriába sorolódjon be egy műemlék, de arról is, hogy melyek kerüljenek fel, illetve le a védett épületek listájáról. A minisztérium a szaktestület javaslatának megfelelően rendelkezhet.

A módosított 2001/422-es műemlékvédelmi törvény szerint változik a területi műemlékvédelmi bizottságok és a megyei művelődésügyi igazgatóságok viszonya is. Eszerint az országos és a területi bizottságok javaslatai nemcsak konzultatív jellegűek lesznek, hanem döntő fontossággal bírnak, azaz engedélyezésre jogosultak. Vlad Alexandrescu szerint erre a lépésre azért volt szükség, mert sok esetben a szakma javaslatait figyelmen kívül hagyták, amikor műemléképületek megóvásáról volt szó.

 

Astăzi am reușit să îndeplinesc un obiectiv al mandatului meu, anunțat încă din audierile în Parlament în noiembrie...

Közzétette: Vlad Alexandrescu – 2016. január 27.

 

Mint arról már beszámoltunk, Kolozsváron a területi műemlékvédelmi bizottság megkérdezése nélkül fogott a városháza sokak megítélése szerint műemlékrombolásba, amikor biztonságossá akarta tenni a járdákat az omladozó homlokzattól, az ilyen helyzeteket elkerülendő módosították a törvényt. A kolozsvári helyzetről bővebben itt olvashat

A jogszabály szerint a területi műemlékvédelmi szervezetek az épített örökség védelmében illetékes szaktestületekként működnek, melynek összetételéről a minisztérium dönt. A testületben többek között legalább egy építésznek, egy építőmérnöknek, egy régésznek és egy művészettörténésznek kell lennie.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?