A minisztérium leállította a kolozsvári műemlékek megcsonkítását

Elrendelte a veszélyesnek ítélt belvárosi épületek megcsonkításának leállítását Kolozsváron Vlad Alexandrescu művelődésügyi miniszter. A tárcavezető a Facebook-oldalán jelentette be a hírt.

Döntését egyebek mellett a megfelelő szakmai képviselet hiányával indokolta.

 

IMPORTANT | M-am informat în legătură cu situația intervențiilor asupra clădirilor din centrul istoric al orașului...

Közzétette: Vlad Alexandrescu – 2016. január 7.

 

A városháza alkalmazottai több napja épületről épületre járva távolítják el a Kolozsvár arculatát meghatározó ingatlanok meglazult díszítőelemeit. Az akciót a városháza azt követően rendelte el, hogy az elmúlt napokban járókelőket sebesítettek meg a lehulló épületdarabok.

A tárcavezető Facebook-bejegyzésében közölte, a kolozsvári városháza és a Megyei Műemlékvédelmi Igazgatóság tájékoztatása szerint a sürgősségi akciót az igazgatóság jóváhagyta. A városvezetés elmondta, a beavatkozás a díszítőelemek eltávolítását jelenti úgy, hogy azt később restaurálással visszaállítják. A polgármesteri hivatal biztosította a minisztert, hogy fotókat készít azokról az épületekről, ahol beavatkoztak.

A polgármesteri hivatal urbanisztikai bizottsága előtt mutatták be azt a listát, amely a beavatkozásra váró épületeket tartalmazza. A miniszter tájékoztatása szerint a konzultatív hatáskörű bizottság - arra hivatkozva, hogy nem megfelelő a dokumentáció - elutasította az akciósorozatot.

Mivel a városháza sürgősségi beavatkozásra kért engedélyt a műemlékvédelmi igazgatóságtól, a területi műemlékvédelmi bizottság előtt nem mutatták be a dokumentációt, amely mindössze minimális szakértői jelentést tartalmazott. A tárcavezető emlékeztetett, a kolozsvári önkormányzat kezdeményezése több országos jelentőségű, A kategóriájú műemléképületet is célba vett, bár az önkormányzat nem rendelkezik az ehhez szükséges minisztériumi engedélyekkel.

A beavatkozásokat a városháza egyik mérnöke követi figyelemmel, a mérnök pedig nem rendelkezik a feladathoz szükséges tanúsítvánnyal, amelyet a művelődésügyi minisztériumtól és a művelődésügyi igazgatóságtól kellett volna megkapnia. Vlad Alexandrescu aggodalmát fejezte ki a megfelelő szakmai asszisztencia hiánya miatt, ami megkérdőjelezi, hogy a városháza képes lesz visszaállítani a díszítőelemeket eredeti formájukban.

Arra kérte a kolozsváriakat, hogy folyamatosan tájékoztassák - fotókkal, pontos címek megadásával - a városháza lépéseiről. Vlad Alexandrescu a beavatkozási listán szereplő A kategóriás műemléképületek listáját is közzétette:

Bolyai utca 7-es szám, Wesselényi M. 4-es, 37-es szám, Jókai utca 21-es szám, Horea út 8-as, 14-es, 66-os szám, Szappany utca 21-es, 23-as szám, Átjáró utca 17-es szám, Bocskai tér 17-es, 40-42-es szám, Gyulai Pál 1-es szám, Kossuth utca 51-es szám, Farkas utca 7-es szám, Főtér 31-es szám.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?