A legfőbb ügyészt is magával ránthatja Gabriel Oprea

A legfőbb ügyész 2014 áprilisa és 2015 októbere között mintegy 700 alkalommal használt törvénytelenül rendőri felvezetést – nyilatkozták kedden ügyészségi források az Agerpresnek.

Tiberiu Nițu feltételezett visszaéléseit a Gabriel Oprea volt belügyminiszter és kormányfőhelyettes elleni bűnvádi vizsgálatok derítették ki. Mint írtuk, a korrupcióellenes ügyészség (DNA) többek között azért indítana eljárást a politikus ellen, mert a gyanú szerint a belügyminisztérium törvénytelenül abban állapodott meg a legfőbb ügyészséggel, hogy a vádhatóság vezetője rendőri felvezetést használhat.

A DNA-ból származó források szerint a 2014 áprilisában keltezett intézményközi megállapodásnak semmilyen jogalapja nem volt. A közlekedési törvény szerint ugyanis csak az államfőnek, miniszterelnöknek és a parlamenti házelnököknek jár konvoj. Miniszterek csak sürgős esetekben közlekedhetnek rendőri felvezetéssel. Ugyanakkor a legfőbb ügyész az állami testőrszolgálat (SPP) védelmét élvezi, amely megkülönböztető jelzést használó autót és gépkocsivezetőt biztosít számára.

Tiberiu Nițut a DNA még nem gyanúsította meg hivatali visszaéléssel. Tény, hogy a Gabriel Oprea letartóztatásának jóváhagyását az eddigi gyakorlattól eltérően nem a legfőbb ügyész kérte a szenátustól, hanem az egyik helyettese. Ennek oka, hogy Tiberiu Nițu érintett az Oprea-dossziéban.

A szenátus házbizottsága szerdán dönt arról, hogy mikor tárgyalja a volt belügyminiszter és jelenlegi szenátor letartóztatásának jóváhagyását a jogi szakbizottság, illetve a felsőház plénuma.

A DNA korábbi közleménye szerint Gabriel Oprea akr napi öt alkalommal is igénybe vett mandátuma alatt rendőri felvezetést. A belügyminiszter állítólag háromszor annyi alkalommal használt konvojjal, mint az államfő, és vendéglőbe, pártrendezvényekre vagy hazafele menet is rendőri felvezetéssel közlekedett, alkalmanként több mint 25 rendőrt mozgósítva.

Kapcsolódók

Kimaradt?