A korrupcióellenes ügyészek éve volt 2015

A 2015. esztendőt akár a korrupcióellenes ügyészség (DNA) évének is nevezhetnénk. A vádhatóság idén nem kímélte a vezető tisztséget betöltő politikusokat sem. Ebben az évben megszületett a rendszerváltás utáni legszigorúbb ítélet is korrupciós bűncselekmények miatt: 22 év börtön.

Február

A volt ifjúságügyi és sportminisztert 2015 februárjában ítélték öt év letöltendő börtönbüntetésre hivalati visszaélés miatt. Monica Iacob Ridzi aránytalanul nagy összeget költött a 2009. évi ifjúsági nap megszervezésére. Az egykori miniszter férje kegyelmi kérvényt nyújtott be Klaus Johannis államfőhöz, aki azonban a kérelmet elutasította.

A kétes hírű üzletember, volt sajtóguru, Sorin Ovidiu Vântu, ugyancsak februárban egy év és négy hónappal többet kapott, mint Ridzi. Az ítéletet az Országos Beruházási Alap (FNI) csődje miatt hozták, amelyben oroszlánrésze volt. Ennek értelmében 7,2 millió dollárt is elkoboztak tőle.

Szintén februárban ítélték négy év és négy hónapos börtönbüntetésre az Astra biztosítási cég és a România liberă című napilap tulajdonosát, Dan Adamescut. A vád szerint bírókat kenyerezett le annak érdekében, hogy kedvező döntést hozzanak egyik fizetésképtelennek nyilvánított cége ügyében.

A megvesztegetett bírók egyike, Mircea Moldovan kapta az 1989 utáni idők korrupció vádjával kiosztott legnagyobb büntetését, a 22 év börtönt. Dan Adamescu dossziéjában egyébként tizenhat hónapos felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték el a szociáldemokraták volt képviselőjét, Iosif Armast.

Februárban börtönbe került az egykori közlekedési tárcavezető, a harcos sofőrszakszervezetek korábbi elnöke, Miron Mitrea is, aki a törvényeket megszegve újította fel édesanyja házát. Ezért két év letöltendő börtönre ítélték és 327 ezer lejt koboztak el tőle.

Március-április

A volt védelmi miniszter, Corneliu Dobriţoiu egy év felfüggesztett börtönt kapott – de az ítélet még nem végleges. A tárcavezető vétke az volt, hogy törvénytelenül utalt ki szolgálati lakásokat tábornokoknak.

Hét év letöltendő börtönbüntetésre ítélték viszont a demokrata liberálisok egykori képviselőjét, Alin Trăsculescut befolyással való üzérkedésért, csalásért, hamisított okirat tudatos felhasználásáért, pénzmosásért. A vád szerint jelentős összegeket kért egy üzletembertől annak fejében, hogy hozzásegítse állami beruházásokhoz.

Az OTV tévé-csatorna – vagy inkább: csatorna-tévé – tulajdonosa, a Dan Diaconescu Néppárt megalapítója, Dan Diaconescu öt és fél évet tölt börtönben, az Arad megyei Zaránd községbeli polgármester, Ion Moţ megzsarolásáért, akitől 200 ezer eurót követelt.

Şerban Brădişteanut egy éves felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték. Az ismert orvos ugyanis Adrian Năstasét – a két év börtönre ítélt volt kormányfő öngyilkossági kísérlete után – beutalta a bukaresti Floreasca kórházba, hogy a politikusnak ne kelljen börtönbe vonulnia.

A Játékvezetők Központi Bizottságának volt elnöke, Vasile Avram három évet ül, miután csúszópénzekért a labdarúgó mérkőzéseket „megfelelőképpen” vezető játékvezetőket küldött a meccsekre.

Ioan Niculae üzletembert két és fél év börtönre ítélték, miután törvényellenesen egymillió euróval finanszírozta Mircea Geoană 2009-es évi elnökválasztási kampányát annak fejében, hogy egy hozzá közelálló személyt nevezzenek majd ki a gazdasági tárca élére.

Május-július

Ennél jóval többre, nyolc évre ítélték a bukaresti 6. kerület egykori polgármesterét, Cristian Poteraşt hűtlen kezelésért, miután illegálisan adott vissza területeket jogtalan örökösöknek.

A Szociáldemokrata Párt jelenlegi elnöke, Liviu Dragnea ugyan egyelőre csak egy év felfüggesztett börtönbüntetést kapott, az ítélet azonban nem végleges. A politikust a Traian Băsescu akkori államfő sorsáról határozó, 2012. évi népszavazás meghamisításával vádolják

Hűtlen kezelésért júniusban 10 év börtönre ítélték a román államvasutak volt igazgatóját, Mihai Necolaiciucot. Az ítélet nem végleges. A dossziéban Necolaiciuc kilenc cinkosát, az államvasutak vezetőségének tagjait szintén elítélték. Nekik egyben az általuk okozott 38 millió lejes kárt is meg kell fizetniük.

Tizenkét évet és hét hónapot kell rácsok mögött töltenie Ovidiu Tender üzletembernek, Marian Iancut pedig 14 évre ítélték. Mindkettőjük esetében a Rafo-Carom dossziéban született ítélet. Emellett együttesen több mint 137 millió lejt kell kifizetniük, kártérítés gyanánt.

Az Olténiai Pénzügyi Beruházási Társaság egykori elnöke, Nuţu (volt Dinel) Staicu kilenc évet tölt börtönben, a szászmedgyesi Transgaz vállalat megkárosításáért, egyben pedig 24 millió lejt kell kifizetnie az okozott károkért.

A Román Kereskedelmi és Ipari Kamara volt elnökét, Mihai Vlasovot öt évre ítélték befolyással való üzérkedésért. Vlasov 200 ezer eurós csúszópénzt kapott egy üzletembertől, akinek „elrendezte ügycsomóját” az igazságszolgáltatásnál.

Alexandru Vişinescu 20 évet kapott. A vallatótisztet embertelen magatartása miatt ítélték el, emellett katonai rangfokozatától, is megfosztották. A vád szerint Vişinescu valósággal terrorizálta a politikai foglyokat, kínozta, éheztette, verte őket.

Október-december

Októberben újabb volt miniszter ellen hoztak ítéletet. A mezőgazdasági tárca egykori vezetője, Stelian Fuia négy évet tölthetne majd a rácsok mögött hűtlen kezelés vádjával, amelyet a funduleai mezőgazdasági kutatóállomás igazgatójaként követett el. Az ítélet azonban nem végleges.

Románia „egyetlen terroristája”, a román újságírók bagdadi elrablásában részes Omar Hayssam ellen újabb ítélet született, amelynek értelmében huszonhárom évet és négy hónapot kellene börtönben töltenie – ez alkalommal korrupció miatt. A szír-román állampolgárságú Hayssamot további három ügycsomóban – egyebek között az újságírók elrablásáért – újabb 23 évre ítélték.

Bukarest főpolgármesterének volt tanácsosát, Solomon Wiglert négy év börtönre ítélték, befolyással való üzérkedésért. Ő 200 ezer eurós csúszópénzt kért egy vállalat vezetőjétől. De maga a főváros főpolgármestere sem érzi magát elemében, hiszen több korrupciós ügyben is eljárás folyik ellene.

A csirkék kiskirályának is nevezett, független képviselő, Florin Popescu két évet ül börtönben, pedig sokat áldozott parlamenti tisztségéért: a vád ellene ugyanis az, hogy a 2012. évi helyhatósági választások alkalmával több tucat tonnányi grillcsirkét követelt, amelyeket választói között osztott ki.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?