DNA

Őrizetbe vették az egyik leggazdagabb romániai üzletembert

Megvesztegetés gyanújával 24 órára őrizetbe vette csütörtökön a korrupcióellenes ügyészség (DNA) Dan Adamescut – számoltak be a hírtelevíziók.

A DNA szerint a milliárdos üzletember összesen 20 ezer euróval fizetett le két bukaresti törvényszéki bírót azért, hogy hozzanak számára kedvező ítéletet a cégei ellen indított csődeljárások ügyében. Adamescu ellen már május 22-én bűnvádi eljárás indult, akkor ki is hallgatták az ügyészek, ám szabadlábon hagyták.

A Mediafax úgy tudja, az üzletembert azért vették most őrizetbe, mert megszegte a feltételes szabadlábon védekezés szabályait. Adamescu a Forbes 2013-es toplistája szerint a második leggazdagabb ember Romániában, vagyonát közel egymilliárd euróra becsülik.

Több cégen keresztül egyebek mellett ő ellenőrzi a hazai Astra biztosítótársaságot. A bukaresti Unirea Shopping Center plázának, valamint a Galaci Otelul futballcsapatnak a tulajdonosa, de a médiában is érdekelt, ugyanis ő birtokolja az egyik legtekintélyesebb jobbközép napilapot, a România liberát.

Kimaradt?