Elkészült Sepsiszentgyörgy új főtere

Az elmúlt időszakban Sepsiszentgyörgyön mintegy 90 utcát újítottak fel, és közel 60 millió euró uniós támogatást hívott le a háromszéki megyeszékhely, összegzett Antal Árpád. Sepsiszentgyörgy polgármestere az új főtér átadása alkalmából szervezett sajtótájékoztatón rámutatott, hogy az idei volt mandátumának legnehezebb és leggyümölcsözőbb éve.

Rámutatott, hogy az uniós pályázatok december végi elszámolási határideje miatt egyidőben több munkálat is zajlott a városban, ami próbára tette a lakosság és az önkormányzat türelmét is. Antal Árpád hozzátette: az idei nagyszabású beruházások sok kellemetlenséget okoztak a lakóknak, azonban fontosak, hiszen a következő 50 évre megoldották a víz és csatornarendszer korszerűsítését és bővítését, a gáz és villanyvezetékek cseréjét, a közvilágítás fejlesztését. Az elmúlt időszakban rengetek utat és járdák korszerűsítettek, ipari parkot építettek, kórházat modernizáltak és bezárták a régi szeméttelepet.

Antal Árpád bejelentette, hogy határidőre sikerült elkészíteni Sepsiszentgyörgy új főterét, az építő eltávolította az utolsó védőkerítéseket is, megnyílott a tér, amit hamar birtokba is vettek a polgárok, korcsolyapálya működik és ott rendezték be a karácsonyi vásárt is. Antal Árpád szerint a munkálatokat az önkormányzat is hátráltatta, hiszen az elmúlt időszakban az épülő főtére több művelődési rendezvény is zajlott.

Czimbalmos Kozma Csaba városgondnok hozzátette: a városközpontban lévő épületek körül kiépített talajvízelvezető rendszer árkának lekövezését tudatosan halasztották tavaszra, ugyanis a 3-4 méter mély sáncban lévő földnek roskadnia kell. Ha most lerakták volna a vágott-kő burkolatot, tavasszal újra kellett volna azt rakni. A városgondnok szerint a drénrendszer megépítése nem tartozott az uniós projekthez, de szükség volt rá, ugyanis a városháza, a színház, a Székely Mikó Kollégium és más központi épületek alagsorai tele voltak talajvízzel. Ugyancsak tavaszra marad a főtéri szökőkút kipróbálása illetve a tér bútorzatának, a padoknak, biciklitartóknak, virágtartóknak a kihelyezése.

Antal Árpád szerint a jövő évben a már megkezdett projekteket folytatják, de készülnek újabb uniós pénzek lehívására. Elsősorban a sepsiszentgyörgyi közszállítást szeretnék korszerűsíteni, új öko-buszokat vásárolnak, és bővítik a járatok számát és útvonalait, hogy minél vonzóbbá tegyék a közszállítást. Ugyanakkor fontosnak tartják a város terelőútjának megépítését, bicikliutak építését illetve az Őrkő negyedben lakók életminőségének javítását.

Kapcsolódók

Kimaradt?