Sepsiszentgyörgy napelemparkkal biztosítja energetikai autonómiáját

Év végéig megépül a 6,4 hektáros fotovoltaikus napelempark, amely biztosítani tudja a sepsiszentgyörgyi közvilágítás illetve az önkormányzat és alárendelt intézmények villanyáram szükségletét.

Számítások szerint a létesítmény révén évi 400 000 eurónyi összeget spórol az önkormányzat azáltal, hogy a napelempark előállítja a villanyáram szükségletének java részét. Sztakics Éva alpolgármester szerint az építő december 20-án fejezi be a munkálatokat, és következik, hogy kiváltsák az energiatermelési engedélyeket.

Sepsiszentgyörgy önkormányzata az országban elsőként pályázott fotovoltaikus napelem park megvalósítására, a befektetés értéke 15 millió lejre rúg. A hosszas és bonyolult procedúrák miatt azonban öt év telt el azóta, hogy a város benyújtotta pályázatát és ameddig sikerült aláírni a finanszírozási szerződést, és versenytárgyalás révén kiválasztotta a kivitelező céget.

A város Előpatak felőli kijáratánál egy domboldalra épülő önkormányzati fotovoltaikus napelempark által előállított évi 2,2 megawatt elektromos energiát bevezetik az országos hálózatba, és annak értékével kompenzálják Sepsiszentgyörgy önkormányzatának villanyszámláit, vagyis a közvilágítás a városháza, az iskolák és más önkormányzati alárendeltségben működő közintézmények fogyasztását. Az önkormányzat tavaly 2,3 millió lejt költött villanyszámlára, ennek a 84 százalékát az épülő rendszer révén megspórolják.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?