Energetikai autonómiára törekszik a sepsiszentgyörgyi önkormányzat

Sepsiszentgyörgy Előpatak fele vezető kijáratánál 6,4 hektáros területen kezdik megépíteni az önkormányzat fotovoltaikus napelemparkját. A beruházás révén 84 százalékkal csökken a városháza és alárendelt intézmények, valamint a közvilágítás elektromos energiára fordított költsége, jelentette be csütörtökön Antal Árpád.

Sepsiszentgyörgy polgármestere emlékeztetett, hogy öt év telt el, amióta az önkormányzat benyújtotta az európai uniós pályázatát, aláírta a finanszírozási szerződést és versenytárgyaláson kiválasztotta a kivitelező céget. Antal Árpád szerint ezek a hosszas és bonyolult procedúrák miatt tudott Románia nagyon kevés uniós pénzt lehívni. Sepsiszentgyörgy önkormányzata az országban elsőként pályázott fotovoltaikus napelem park megvalósítására, és nyert 47,5 millió lejt uniós alapokból és csak 579 ezer lej a város önrésze.

Antal Árpád magyarázata szerint az év végéig megépülő rendszerből nyert évi 2,2 megawatt elektromos energiát bevezetik az országos hálózatba, és annak értékével kompenzálják Sepsiszentgyörgy önkormányzatának villanyszámláit, vagyis a közvilágítás a városháza, az iskolák és más önkormányzati alárendeltségben működő közintézmények fogyasztását. A polgármester szerint az önkormányzat tavaly 2,3 millió lejt költött villanyszámlára, ennek a 84 százalékát az épülő rendszer révén megspórolják.

Antal hozzátette: várhatóan az eredeti érték egyharmadával olcsóbban épül meg az önkormányzati napelempark, hiszen a pályázat leadása óta eltelt öt évben ennyivel csökkent a technológia ára, illetve a kivitelezők körében is nagy volt a verseny.

Kimaradt?