Napelempark lesz a marosvásárhelyi zagytározó helyén

Románia egyik legszennyezetteb területét, a marosvásárhelyi vegyiüzem zagytározóját Európai Uniós támogatással sikerül egy éven belül semlegesíteni és a környezet számára hasznossá tenni. A 135 416 834 lejes projektet egy nemzetközi konzorcium végzi a marosvásárhelyi polgármesteri hivatal megbízásából.

Az Azomures zagytározója a szomszédos Marosszentkirály területén fekszik, 30 hektárt foglal el, és felszámolásához több nemzetközi cég is hozzájárul, hogy az európai viszonylatban is egyedi projektet végrehajtsa. A műtrágya gyártásakor keletkezett hatalmas mennyiségű salakanyagról előbb azt kellett megtudni, hogy hogyan viselkedik a különböző szigetelő anyagokkal kapcsolatba lépve, illetve a szigetelő anyagok mire képesek ezzel a fehér, joghurt-állagú szennyeződéssel. Ennek kitanulmányozásához a 30 hektáros zagytározó egyik, 2,7 hektáros medencéjében végezték a kísérleteket, amelyek a napokban befejeződtek és amelyek alapján elkezdődhet a valóságos munka.

Csegzi Sándor projektmenedzser a helyszínen ismertette az újságírókkal azokat a technikákat, ahogy egy év alatt elvégzik a terület restaurálását és rehabilitációját a káros tényezők és a környezeti veszélyek csökkentésével. Elmondta, előbb egy különleges geotextilt fektetnek a salakra. Ennek a szigelető anyagnak a több darabból való összeillesztését is el kell végezniük, oly módon, hogy a zagy ne törhessen felszínre, illetve a vizet se eressze át. Majd a 80 centiméter vastagságú kavicsréteg következik, arra pedig újabb szigetelés és végül az a 40-80 centiméter vastag szigetelő réteg, amely termőföldet is tartalmaz, ebbe füvet vetnek. A vastagsága a felső rétegnek változó, mert a zagy vastagsága is helyenként eltérő. Fát, vagy más, mélyre nyúló gyökérzetű növényt nem ültethetnek, mert az megsértené a szigetelést.

A munkálatok szavatossági idejének lejártával egy napelemparkot építenek a helyszínre, hogy a megtermelt energiát a város fejlesztésében hasznosítsák. 

Kimaradt?