A magyar állam segítségével megépült orgonát avattak fel Csíkszeredában

Erich Türk orgonaművész koncertjével avatta fel a Milleniumi templom újonnan elkészült orgonáját vasárnap, a Tamás József püspök által celebrált szentmise után. Az orgonaépítés költsége, magyar állami támogatással, összesen 90 ezer euróra rúg.

Tamás József püspök áldotta meg a csíkszeredai Milleniumi templom új hagyományosan megépített hangszerét, mely az eddigi elektronikust helyettesíti. Az orgonát a római katolikus templomot tervező magyar építész, Makovecz Imre egykori elképzeléseit figyelembe véve tervezték meg. A látványtervet Bogos Ernő műépítész készítette, és Sándor Péter orgonaépítő kivitelezésében öltött formát. Az orgona beépítése fával burkolt vasszerkezettel történt.

Az összesen 90 ezer euróba kerülő munkálatokat pályázati úton, a magyar kormánytól elnyert húszmillió forintból, a Hargita megyei tanács orgonaépítési- és felújítási pályázati programjában elnyert 65 ezer lejes hozzájárulással, valamint csíkszeredai vállalkozók adományaiból fedezték.

Az ünnepi eseményen Zsigmond Barna Pál főkonzul felolvasta Soltész Miklós és Potápi Árpád János államtitkárok köszöntő sorait. Az eseményen a felszentelt hangszert Erich Türk félórás orgonakoncertjével avatta fel.

Kapcsolódók

Kimaradt?