Ekkora fizetésről mondott le Dacian Cioloş a kormányfői posztért

Havi több mint 13 ezer eurós fizetésthagyott ott Dacian Cioloş az Európai Bizottságnál, a román miniszterelnöki tisztségért járó kevesebb mint ötezer eurós bérért -  derül ki a kormányfő szerdán közzétett vagyonnyilatkozatából. 

Közzétette vagyonbevallását Dacian Cioloş. A szerdán ismertetett dokumentum szerint a miniszterelnök egy apartmannal és egy családi házzal rendelkezik Bukarestben, de a Kolozsvár közeli Havasnagyfaluban (Mărișel) is van egy 10 ezer négyzetméteres telke hétvégi házzal.   

A vagyonbevallás szerint Havasnagyfaluban 2009-ben vásárolta a telket, itt ugyanazon évben egy 98 négyzetméteres hétvégi házat is építtetett. Bukaresti magánházát 2002-ben vásárolta feleségével együtt, a fővárosban levő 144 négyzetméteres apartmanjukat pedig idén vették.

A miniszterelnök nevén nincs gépkocsi bejegyezve, Nissan Qashqai autóját tavaly adta el 12500 euróért. Dacian Cioloşnak összesen 60 ezer eurót tesznek ki a Franciaországban és Belgiumban nyitott bankbetétei, 20 447 leje van ugyanakkor egy bukaresti számlán is.

A vagyonnyilatkozatból kiderül, hogy Cioloş az idei év első tíz hónapjában összesen 132 400 eurót kapott fizetésként az Európai Bizottságtól. Ez azt jelenti, hogy a bizottságnál betöltött élelmiszer-főtanácsadói tisztsége után havonta több mint 13 ezer eurós havi jövedelme volt. Ugyancsak idén a bizottságtól további 16 084 ezer eurót kapott „egyéb juttatásként”.

A román miniszterelnök bruttó bére jelenleg havi 21 540 lej, vagyis nettó 15 108 lejt vihet haza havonta.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?