A liberálisok előrehozott választást akarnak

Victor Ponta miniszterelnök lemondása nyomán előrehozott választást akar az ellenzéki Nemzeti Liberális Párt (PNL), és ezt az álláspontot fogja képviselni a Klaus Johannis elnökkel folytatandó tárgyalásokon is.

Alina Gorghiu, a PNL társelnöke szerdán közölte, hogy a jelenlegi politikai helyzetben az előrehozott választás az egyedüli jó megoldás, és a pártoknak meg kell egyezniük erről. A többi párttal tárgyalásokat kezdeményeznek, hogy mielőbb egyezség szülessen róla. Gorghiu szerint nem szabad figyelmen kívül hagyni a közvélemény akaratát. Úgy értékelte, hogy a kedd esti nagyszabású kormányellenes tüntetés a hanyagság, az arrogancia és a korrupció elleni állásfoglalás volt. Szerinte az állampolgárok és a civil társadalom hathatós figyelmeztetést intézett a politikusokhoz.

 Az államfő várhatóan konzultációra hívja a parlamenti pártokat, hogy egyeztessenek a Victor Ponta lemondása nyomán kialakult politikai helyzetről. A liberálisok azért akarnak politikai megállapodást kötni a többi párttal, mert az előre hozott választás kiírásának eljárását jelentősen leegyszerűsítené egy ilyen egyezség.

Gorghiu szerint ha egy ilyen megállapodás megszületne, valamennyi törvényhozó lemondana mandátumáról, és így azonnal ki lehetne írni a választást. Ellenkező esetben az államfő csak akkor oszlathatja fel a parlamentet, ha a törvényhozás az általa javasolt legalább két miniszterelnök-jelöltnek nem szavaz bizalmat 60 napon belül, ami a politikai válság elhúzódását jelentené.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?