A védelmi minisztert javasolja kormányfőnek Victor Ponta

Mircea Dușa védelmi minisztert javasolja ideiglenes kormányfőnek Victor Ponta, aki a lemondásának benyújtása után nem kíván többé a kormány tagja maradni.

Erről a koalíciós pártok vezetőinek szerdai tanácskozása után beszélt a tisztségéből távozó politikus. Közölte, hogy a délutáni kormányülés után nyújtja be a lemondását Klaus Johannisnak, és azt javasolja majd az államfőnek, hogy ideglenesen nevezze ki miniszternelnöknek Mircea Dușát. Mint ismert, az alkotmány szerint az államfő legfeljebb 45 napra nevezhet ki ideiglenes tisztségviselőt a kormány valamely posztjára a kabinet tagjai közül. A PSD elnöke, Liviu Dragnea korábban még azt nyilatkozta, hogy Victor Ponta az új kormány megalakításáig ügyvezető miniszterelnök marad.

Mircea Dușa Hargita megyei képviselő, és több alkalommal nyilvánosan is a székelyföldi magyarok autonómnigénye ellen foglalt állást. Ideigelenes kormányfővé történő kinevezéséről az államfő dönt. Klaus Johannis várhatóan konzultációra hívja a parlamenti pártokat, hogy egyeztessenek a Victor Ponta lemondása nyomán kialakult politikai helyzetről. 

Kapcsolódók

Kimaradt?