116 dolog, amitől jó eséllyel rákos lehetsz

Miután a hústermelők és húsfeldolgozók körében világszerte felháborodást keltett az Egészségügyi Világszervezet összeállítása a rákkeltő élelmiszerekről, amelyben fő helyen a vörös húsok és a felvágottak – közöttük a sonka, a szalonna, a kolbász, a párizsi és a virsli – szerepeltek, a Nemzetközi Rákkutató Ügynökség most újabb listát hozott nyilvánosságra 116 termékről és tevékenységről, amelyek rákkeltő hatásúak lehetnek. Idetartozik a kéményseprés, a kvarcolás, valamint a cipőgyártás és cipőjavítás is. Érdekes módon a vörös húsok nem szerepelnek a lajstromon.

A dobogó három foka: dohányzás, kvarcolás, alumínium edények

A lista legelső helyén a dohányzás szerepel, amely mindenekelőtt tüdőrákot okozhat. A kvarclámpák és egyéb, hasonló rendeltetésű berendezések a második helyre kerültek. Esetükben a rákot az ibolyántúli sugárzás okozza. A bőrrák mellett a kvarcolás a bőr idő előtt elöregedését, ráncosodását valamint a szürke hályogot okozhat. „Dobogós helyre” kerültek az alumíniumból készült edények is. Ezek tüdőrákot valamint vízhólyagrákot okozhatnak. A kutatók erre az alumíniumtermékeket gyártó vállalatok dolgozóinak hosszas egészségügyi vizsgálata alapján jöttek rá. Állításuk szerint a termékek gyártása során keletkező gázok hosszabb időn át történő belélegzése, valamint a szénkátrányszurok járul hozzá a betegség kialakulásához.

Bőrrákot okozhat az ivóvíz arzéntartalma is. A rendkívül mérgező anyag rendszerint a feldolgozó ipar számára készülő ötvözetek gyártása során kerülhet bele a talajvízbe. Az arzéntartalmú víz fogyasztása hozzájárulhat a tüdő-, máj-, vese és vízhólyagrák kialakulásához is.

„Kéményseprő-rák”

A cipőgyártás és cipőjavítás fehérvérűséget okozhat. A kutatók szerint ennek kialakulása mindenekelőtt a rákkeltő anyagoknak – por, benzén és egyéb oldóanyagok – való kitettség idejétől függ. A benzén az iparban gyakran alkalmazott, humán karcinogénként ismert anyag, amely már az engedélyezett határértékénél kisebb mennyiségben is számos vérsejttípust elpusztít. A University of California kutatói 16 hónapon át kísérték figyelemmel 250 kínai (Tianjin) cipőgyári munkás állapotát, akik más ipari oldószerrel nem dolgoztak, ennek alapján tették megállapításukat a benzén káros hatásáról. A benzén egyébként a cigarettafüstben és a kipufogógázokban is megtalálható.

A kéményseprés a szervezetbe bekerülő por és hamu miatt lehet rákkeltő hatású. A mesterség gyakorlásával kialakuló rákfajtát szakzsargonban „kéményseprő ráknak” nevezik. A mesterségek közül viszonylag gyakran okozhat rákot a kokszgyártás. Az ebben az iparágban dolgozók között az áltagosnál gyakrabban fordul elő a tüdő- és veserák, a kaucsukipar esetében pedig az itt dolgozókat vízhólyag-, tüdőrák és fehérvérűség fenyegeti.

A dohányzás mellett a listán ott szerepel – a 13. helyen – a passzív dohányzás is; a nem-dohányosok dohányfüstöt belélegezve úgyszintén tüdőrákot kaphatnak, de egyéb tüdőbetegségek, szívzavarok, agyvérzés is fenyegetheti őket.

A lajstrom 22. helyén a szeszesitalok szerepelnek. Ezek igen sokféle rákos megbetegedést okozhatnak, így fogyasztásuk például mell-, gége-, máj-, nyelőcső- és garatrákhoz vezethet.

De száj- és nyelőcsőrákot okozhat az arékapálma termése, a bételdió is, a sózott hal kedvez a nyelőcsőrák kialakulásának, az iparilag feldolgozott hústermékek fogyasztása viszont a bélrák veszélyével jár.

A kutatók szerint bizonyos vírusok is rákos megbetegedéshez vezethetnek. Közéjük tartozik az Epstein-Barr, a B- és a C-típusú hepatitis vírus, amennyiben krónikus fertőzést okoz.

Valahol a lista közepén és második felében találhatóak a rákot okozó egyéb anyagok, mint például az azbeszt, a kadmium és kadmium-termékek, a króm és vegyületei, a nikkeltermékek,

A lajstrom vége felé haladva ugyanakkor rákkeltőnek minősül az ultraibolya fény, valamint a napsugár is.

Kapcsolódók

Kimaradt?