Csíki nyugdíjas-dilemma: fűtésre költsön, vagy tisztességes temetésre

Félretett pénzt a temetésére, ezért vissza kell fizetnie a tavaly kapott fűtéstámogatást a csíkszeredai nyugdíjasok egy részének. A számvevőszék 400 esetben talált rendellenességet a fűtéstámogatást igénylők adataiban.

Nagyszabású megyei számvevőszéki ellenőrzés nyomán derült ki Csíkszeredában nemrég, hogy a csíkszeredai városházára 2012-2014 között benyújtott fűtéstámogatás-igénylések közül 400 nem volt jogszerű.

A távfűtésű lakások tulajdonosaink előző évi kéréseit olyan adatbázissal is egybevetették, amelyekhez a városnak eddig nem volt hozzáférése. Így derült ki: a 3000 lej fölötti értékben bankbetéttel rendelkezők közül is sokan igényeltek és kaptak fűtéstámogatást az elmúlt években, holott nem volt ehhez joguk. Az érintetteket a helyzet tisztázására szólították fel, és mivel a 30 napos fellebbezési idő is lejárt, polgármesteri hivatal felszólította az érintetteket, hogy fizessék vissza a jogtalanul igényelt pénzt.

A helyzet rendkívül kellemetlenül érintette azokat a kisnyugdíjasokat, akik bankban tartották a saját temetésükre félretett megtakarításaikat. Ők elsők között jelentkeztek a városházán, miután megkapták a felszólítást. Sírva mondták el, a nyugdíjszelvényeiket lobogtatva, hogy nem tudják, hol tarthatják a temetésre félretett pénzüket. Nagyon megijedtek a felszólítástól – tudtuk meg Biró Mária Edittől, a városháza szociális irodájának vezetőjétől.

Az irodavezető tájékoztatása szerint a fűtéstámogatást szabályozó 2011-es törvény szerint nem jogosultak a segélyre azok a személyek, akiknek több mint 3000 lejes megtakarításuk van. A jogszabály életbe lépése után először vizsgálódott a számvevőszék, és a 2012-es évre 200 személy esetében merült fel a gyanú, hogy jogtalanul kapott fűtéstámogatást. A fellebbezési időszakban egynegyedük igazolni tudta, hogy alaptalan volt a gyanú. A 2013-2014-es évre viszont 300 személy segélyezésénél találtak visszamenőleg rendellenességet – és az itt még folyamatban tartó adatfeldolgozás azt mutatja, csak alig pár esetben alaptalan a jogszerűtlenség gyanúja.

A számvevőszék azokban az esetekben találta a legtöbb rendellenességet, amikor az igénylés benyújtását követő időszakban az érintett alkalmazott státusú személy plusz jövedelemhez jutott, ám ezt nem jelezte a következő havi fűtéstámogatás folyósítása előtt. Ezek akkor sem korrigálódnak ugyanis automatikusan a kérvényező adataiban, ha például törvényben módosulnak a közalkalmazotti fizetések vagy a gyereksegély összege.

Akad, aki 880 lejt fizet vissza

Ugyanakkor a számvevőszék a kérvényezők banki kamatai alapján megsaccolta, mekkora banki megtakarításuk lehet, így kérte fel őket a városháza a helyzet tisztázására. Ezután következtek a felszólítások a visszafizetésre. A visszafizetendő összegek 400 és 600 lej között váltakoznak, de akad akinek 880 lejt vagy csak 60-70 lejt kell visszatérítenie.

Az irodavezető a Maszol kérdésére elmondta: tavaly 1500 fűtéstámogatás-kérést iktattak, ám a helyi távhő-szolgáltatóra csatlakozottak közül idén csak 600-an tettek le közülük újból kérést. Ezt a jelenséget Biró Mária Edit egyértelműen az ellenőrzésekkel magyarázta.

Mint megtudtuk: a számvevőszék fokozottabb ellenőrzést kért a várostól is a következő időszakra. Ehhez immár a kérvényezők jövedelmi adataihoz való nagyobb szintű hozzáférést is lehetővé teszi, a városháza adóosztálya és a pénzügy között megkötött megállapodás révén.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?