Sepsiszentgyörgyön nem kérik villanyfűtésre a támogatást

Naponta 100-150 személy igényel fűtéstámogatást Sepsiszentgyörgyön. Tankó Vilmos a városháza szociális irodájának vezetője szerint 3000-re tehető azok száma, akik jogosultak a gázár, tűzifa vagy villanyáram támogatásra, közülük eddig ezren adták le kéréseiket. Tankó  szerint a következő hetekben még tart az igénylők rohama, hiszen aki november 20-ig benyújtja kérését, annak a teljes fűtésidényre – novembertől márciusig – jár a támogatás.

Bár az idei télen először a villanyárammal melegítők is igényelhetnek támogatást, eddig nem érkezett ilyen jellegű kérés, mondta lapunknak Tankó, aki szerint ez a fűtésmódszer drága, ezért nem is népszerű Sepsiszentgyörgyön.

Akárcsak az elmúlt években, azok a családok vagy egyedülálló személyek jogosultak szubvencióra, ahol az egy főre eső havi jövedelem nem haladja meg a 615 lejt. Ebbe a fizetések, nyugdíjak mellett beleszámolják az ebédjegyeket, a gyerekpénzeket és más bevételeket, a tíz évnél fiatalabb járműveket, ingatlanokat és bankbetéteket is.

Az igénylőknek vaskos, 11 oldalas formanyomtatványt kell leadniuk, illetve több bizonyító iratot is kell csatolni a kéréshez. A szociális iroda dolgozói azonnal leellenőrzik az igénylések jogosságát, magyarázta Tankó. Hozzátette: voltak, akik próbálkoztak a fűtéstámogatás igénylésével, de végül nem adták le a kérést, amikor az iroda munkatársai felhívták a figyelmüket, hogy például tíz évnél fiatalabb autó van a tulajdonukban.

Tischler Ferenc alpolgármester is felhívja az érintettek figyelmét, hogy a kellemetlenségek elkerülése végett a támogatási időszak alatt bármilyen változás történik a jövedelmükben, öt napon belül kötelesek jelenteni azt, különben később visszafizettetik a jogtalanul kapott összeget.

A tavalyi fűtéstámogatásokat utólag ellenőrizték, így Sepsiszentgyörgyön 150 esetben azt állapították meg, hogy jogtalanul kaptak fűtéstámogatást, mert eltagadták egyes javaikat vagy megvalósított jövedelmük összegét. Ezek a családok egészen vagy részben vissza kellett fizessék a szubvenciót.

 

Kimaradt?