Október 15-től igényelhető a fűtéstámogatás Sepsiszentgyörgyön

Sepsiszentgyörgyön október 15-től igényelhető a fűtéstámogatás, de már át lehet venni a formanyomtatványokat, mondta el lapunknak Tankó Vilmos.

 

Az önkormányzat szociális irodájának vezetője szerint idén várhatóan 3000 -3200 család igényel fűtéspótlékot. Az elmúlt esztendőben Sepsiszentgyörgyön 1500 rászoruló család gázártámogatást igényelt, mivel a legtöbb lakásban egyéni gázkazánnal működik a fűtést. A tavalytól támogatott villamos energiát használó fűtésrendszerekre mindössze 80 család adott be kérést. A többit olyanok igényelték, akik fával fűtik otthonukat.

Tankó Vilmos rámutatott: a fűtéstámogatás feltételei tavalyhoz képest nem változtak, azok a családok kaphatják meg a pótlékot, ahol az egy főre eső havi jövedelem nem haladja meg a 615 lejt. Az egyedülálló személyek jövedelme nem lehet nagyobb havi 1.082 lejnél.

A szociális igazgatóság vezetője ugyanakkor felhívja a figyelmet, hogy a szakemberek minden esetben az igénylők otthonában ellenőrzik a jogosultságot, és akikről bebizonyosodik, hogy jogtalanul igényeltek fűtéspótlékot, vissza kell fizetniük az összeget. Tavaly közel 50 családról derült ki, hogy jövedelme vagy vagyontárgyai miatt nem lett volna jogosult a fűtéstámogatásra.

Tankó Vilmos figyelmeztet, hogy a más megyékből származó bevételeket is be kell vallani, mert ugyan néhány hónapos késéssel, de úgyis kiderül, ha valaki többlet-bevételre tett szert, és úgyis visszakérik a támogatás összegét. Ha a fűtésszezon ideje alatt módosul a család bevétele, azt is jelenteni kell a szociális igazgatóságon.

 

Kimaradt?